Egyaránt és jelentősen csökkent az élősertés-kivitel és a sertéshús-export is az idei első négy hónapban – állapította meg a KSH adatai alapján az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Tovább csökkentek az árak is, miközben Magyarország ezzel együtt is nettó sertésimportőr volt ebben az időszakban.

Bővebben ...

Az Európai Bizottság adatai szerint az idei első negyedévben az unió 11,4 százalékkal több élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban Magyarország élőmarha-exportja 6 százalékkal nőtt – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) összegzésében.

Bővebben ...

Magyarország ismét szállíthat élő szarvasmarhát Törökországba - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A tárca közleménye szerint Bognár Lajos országos főállatorvos a magyarországi export növelése érdekében 5 unión kívüli és 2 uniós ország magas rangú állategészségügyi tisztviselőjével folytatott kétoldalú egyeztetéseket az Állategészségügyi Világszervezet májusi éves közgyűlésén.

Bővebben ...

A szarvasmarhához és a juhhoz és a baromfihoz hasonlóan a sertésvágások száma, és a levágott állatok élősúlya is gyarapodott 2016 első negyedévében, az egy évvel korábbi adatokhoz képest – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Eközben a tavalyi 35,7 százalékos növekedéssel szemben az első negyedévben már 43 százalékkal több anyakocát vágtak le, mint egy éve.

Bővebben ...

Mexikó megnyitotta piacát a friss spanyol sertéshús előtt, és az Európai Unió mezőgazdasági bizottsága szerint az exportlehetőség várhatóan több EU-tagország – Franciaország, Németország, Románia, Olaszország, Lengyelország – számára is megnyílik. Japán is növeli sertéshús-importját.

Bővebben ...

Május 17-től, a könnyített állatbeviteli eljárásrendet követően újra életbe léptette a török állat-egészségügyi hatóság a korábbi, szigorúbb szabályozást a kéknyelv-betegség miatt. A döntés előzménye, hogy a kórokozót terjesztő szúnyogok rajzása miatt a magyar állat-egészségügyi hatóság bejelentette: vége a vektormentes időszaknak.

Bővebben ...

A Franciaországban kitört madárinfluenza miatti korlátozások jót tettek a magyar kacsa és liba pia­cának, és Európa-szerte jelentős keresletet generáltak, ami az árakat is felfelé hajtotta – a pecsenyekacsánál például 5-8 százalékkal – írja a Magyar Idők.

Bővebben ...

Rekordszinten maradt Kínában a sertéshús ára, még az után is, hogy Peking ígéretet tett a tartalékok egy részének mielőbbi piacra dobására. Oroszország arra készül, hogy még nyáron a szárnyas-, majd év végén a marha- és sertéshús-szállítmányok is megindulhatnak Kínába.

Bővebben ...

Az agrártárca új támogatási programot indít az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint a tyúk-, a liba-, a kacsa- és a pulyka tenyészállományok állatjólléti támogatására. A Baromfi Termék Tanács (BTT) javaslata alapján készült, és az Európai Unió bizottsága által is elfogadott program ez év második felében indul mintegy 1,3 milliárd forintos támogatási összeggel.

Bővebben ...

Enyhültek az önkormányzat és a december végére elkészül a mohácsi óriásvágóhíd vágóhíd közötti, a helyi munkaerő foglalkoztatására vonatkozó megállapodás feltételeim – írja a bama.hu. Ha az MCs” Vágóhíd Zrt. a vállaltnál kevesebb helyi munkaerőt foglalkoztat, az eredetinél alacsonyabb összeget kell fizetnie.

Bővebben ...

1. oldal / 12

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...