Május 17-től, a könnyített állatbeviteli eljárásrendet követően újra életbe léptette a török állat-egészségügyi hatóság a korábbi, szigorúbb szabályozást a kéknyelv-betegség miatt. A döntés előzménye, hogy a kórokozót terjesztő szúnyogok rajzása miatt a magyar állat-egészségügyi hatóság bejelentette: vége a vektormentes időszaknak.

A korábbi hetekben jellemző enyhe időjárás során ismét elszaporodott törpeszúnyogok rajzása miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) április 21-én kihirdette a vektormentes időszak végét. A május 16-ig tartó átmeneti időszakra vonatkozó eljárásrend alapján azok a szállítmányok, amelyeket a török állatorvosok április 21-ig kiválogathattak és a kórokozóátvivő-mentes időszak végéig igazolhatóan karanténba kerültek, még bevihetők voltak Törökországba.
Az eljárásrend téma volt a – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Külkapcsolati Igazgatósága részvételével lezajlott – magyar-török gazdasági vegyesbizottság május 5-i plenáris tanácskozásán is. Itt Mehmet Müezzinoğlu török egészségügyi miniszter jelezte, hogy amennyiben Magyarország ismét mentes lesz a kéknyelv-betegségtől, a török hatóság jóváhagyását követően ismét újraindulhat majd a teljes körű élőállat-export Törökországba – közölte a NAK.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...