Mexikó megnyitotta piacát a friss spanyol sertéshús előtt, és az Európai Unió mezőgazdasági bizottsága szerint az exportlehetőség várhatóan több EU-tagország – Franciaország, Németország, Románia, Olaszország, Lengyelország – számára is megnyílik. Japán is növeli sertéshús-importját.

Japán legnagyobb beszállítója az Európai Unió. A növekedést a japán pénzügyi tárca első negyedéves adatai is mutatják. Amíg 2014 első három hónapjában 185,9 ezer tonnát vásárolt külföldön Japán, addig tavaly már csak 173,4 ezret, viszont az idei március végéig 209,1 ezer tonnára emelkedett a behozatal. Ebből az Európai Unió 78,3 ezer tonnával részesült, ugyanakkor a két legnagyobb exportőr Dánia és Spanyolország volt 29 és 23 ezer tonnával.

Ami Japán többi nagy beszállítóit illeti, az Egyesült Államok 62,9, Kanada 42,4, Mexikó pedig 18,1 ezer tonna friss és fagyasztott sertéshússal látta el a szigetországot az idei elő negyedévben. A legfrissebb összesített adatok szerint az Európai Unió mezőgazdasági termékexportja az idei január végével zárult 12 hónap alatt 6 százalékkal 129 milliárd euróra emelkedett – írja a Syngenta blogja.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...