A szarvasmarhához és a juhhoz és a baromfihoz hasonlóan a sertésvágások száma, és a levágott állatok élősúlya is gyarapodott 2016 első negyedévében, az egy évvel korábbi adatokhoz képest – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Eközben a tavalyi 35,7 százalékos növekedéssel szemben az első negyedévben már 43 százalékkal több anyakocát vágtak le, mint egy éve.

Közel 1 millió 155 ezer sertést vágtak le 2016 első negyedévében a magyar vágóhidakon, 3,3 százalékkal többet (+37 ezer), mint 2015 első negyedévében. A levágott állatok élősúlya összesen 133 ezer tonna (+5 százalék), vágósúlya 108 ezer tonna (+5 százalék) volt.

A vágás volumene 2016 első negyedévében hóról hóra emelkedett, és márciusban meghaladta a 45 ezer tonnát. A sertésvágáson belül az anyakocák vágása az előző év első negyedévi 19,3 ezer darabbal szemben 27,6 ezer volt a 2016. január–márciusi időszakban. Folytatódott tehát az elmúlt évi trend: 2015-ben közel 97 ezer anyakocát vágtak, az egy évvel korábbi 71 ezerrel szemben, ami 35,7 százalékos növekedést jelentett.

Az élő sertés kivitelének volumene 17, az import 16 százalékkal csökkent a 2016. I–II. havi időszakban 2015 azonos időszakához képest (KSH). Az export 2,9 ezer tonna, az import 9,4 ezer tonna volt, tehát a behozatal volumene több mint háromszorosa volt a kivitelének. Élő

sertést főként Szlovákiából, Németországból és Csehországból hoztak be, a kivitel nagyrészt Romániába, Ausztriába és Szlovákiába irányult a 2016. január–februári időszakban.

A KSH adata szerint Magyarországon 3,1 millió sertés volt 2015 decemberében. Az állomány a 2014. decemberi létszámtól 11 ezerrel maradt el és a 2015. júniusival közel azonos szinten maradt. A sertések 74 százalékát gazdasági szervezetek tartják. Az anyakocák száma 2015 decemberében 197 ezer volt, egy év alatt 3,5 ezerrel csökkent.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...