Tiltott állami támogatásra gyanakodhat az Európai Bizottság, amelynek érdeklődését felkeltette a magyarországi húsüzemek állami támogatása – jelentette a hvg.hu brüsszeli forrásokra hivatkozva. Az agromonitor.hu hasonló hírről értesült, forrásaink szerint szeptemberben dől el, milyen vizsgálatot indít a Bizottság. Információink szerint az akciót menedzselő Magyar Fejlesztési Bank akkori vezetői már informális tárgyalásokon „elevenítik fel” az ügyet, hiszen – ahogyan azt a hvg.hu-nak megerősítették – Brüsszel már megkereste a kormányt az ügyben.

Lehet, hogy a pápai, a gyulai és a kaposvári húsipari cégek kormányzati kistafírozása a tiltott állami támogatás tipikus esete. A cégek eredményein ma már jól látszik, hogy épeszű piaci befektető egyikre sem adott volna milliárdokat, nem úgy, mint a kormány.

Kiderült, hogy a bizottság vizsgálódik a magyar húsos cégekkel kapcsolatban – erről a testület mezőgazdasági ügyekben illetékes szóvivője, Daniel Rosario adott tájékoztatást a hvg.hu-nak. Formális eljárás ugyan még nem indult, de Brüsszel hivatalosan megkereste a magyar hatóságokat, és további részleteket kért az ügyben. Ennek alapján uniós szankció lehet a történet vége. Hasonló tiltott támogatásra bukkant a bizottság korábban a Malévnél is, ami hozzájárult a légitársaság bedőléséhez.

A húsiparban jó ideje nem értik, miért nem lett uniós szankció a húsipari mentőakció vége. Jó ideje sejthető, hogy a veszteséges cégek nem azért kaptak pénzt, mert jó üzleti lehetőséget jelentettek, hanem inkább azért, mert éppen így diktálták a kormány és az érintett önkormányzatok politikai érdekei. Emiatt feljelentések, panaszok érkeztek Brüsszelbe.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...