Emelkedett a vágóhidak élőállat-vágása 2015. első félévében az előző év azonos időszakához képest – idézte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatait a nak.hu. A szarvasmarha vágások száma 10 százalékkal nőtt, sertésből 12, juhból 17, baromfiból 14 százalékkal vágtak többet, mint 2014 első félévében. A sertésvágásokon belül az összesnél magasabb arányban nőtt az anyakocák vágása.

Szarvasmarhából 48,9 ezret vágtak le 2015 első félévében, 9,8 százalékkal többet, mint 2014 azonos idő- szakában. A levágott állatok élősúlya 24,8 ezer tonna, vágósúlya 12,7 ezer tonna volt. Mind az élő-, mind a vágósúly 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A levágott szarvasmarhák 64 százaléka tehén, 24 százaléka bika volt.

Vágósertésből 2 millió 215 ezer darabot vágtak 2015 első félévében, 12 százalékkal többet, mint a 2014. év azonos időszakában. A levágott állatok élősúlya összesen 253 ezer tonna (ami 13,4 százalékos emelkedés), vágósúlya 205 ezer tonna (13,8 százalékos növekedés) volt. A sertésvágáson belül az anyakocák vágása meghaladta a 43 ezret 2015 első félévében, ami 21 százalékos emelkedés a 2014. január-júniusi időszakhoz képest.

A levágott juhok száma 17 százalékos növekedéssel 12 ezer darab fölé emelkedett 2015 első félévében. Baromfiból 96,5 milliót vágtak 2015 első félévében, 14 százalékkal többet, mint 2014 azonos időszakában. A levágott baromfi négyötöde csirke volt, 76 millió darab, 18 százalékkal több, mint az előző év első félévében.

Vágótyúkból és kakasból 1,2 milliót vágtak 2015 első félévében, ami 6,7 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Vágókacsából 14,5 milliót, libából 1,4 milliót vágtak a tárgyidőszakban. A levágott kacsák száma 6,5 százalékkal emelkedett, míg a libavágás egyharmadával visszaesett 2014 első félévéhez képest. Pulykából 9 százalékkal többet, 3,4 milliót vágtak 2015. január-júniusban.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...