Németországban a sertésvágások száma 2015 első félévében új rekordot ért el. A levágott 29,4 millió sertés 2,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az ország sertéshústermelése az első félévben 2,5 százalékkal nőtt, míg a kereslet csökkent. Ugyanakkor az exportlehetőségek is korlátozottak, Oroszország ugyanis az Európai Unióból származó sertéshúsra vonatkozó behozatali tilalmat még nem szüntette meg.

Ezen tényezők miatt a sertéshús árszintje alacsony volt az idei év első félévében. Az előző évihez képest az „E” kategóriájú sertésért január és június között az előző évinél átlagosan 10,7 százalékkal kevesebbet fizettek – írja a nak.hu a piaci jelentéseket összefoglalva.

A tengerentúlon is hasonló a helyzet: az USA-ban magas a sertéshús és a sonka készlete. A sonka esetében az emelkedést az magyarázza, hogy a júniusban és júliusban előállított termék egy részét nem tudták eladni. Mivel szeptemberben és októberben várhatóan nő a vágásszám is, a már így is bőséges tartalékok miatt ősszel eshet a sonka ára.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...