A baromfihúsok külpiaci lehetőségei kedvezőbbek, mint a sertéshúsoké – jelentette ki Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára egy, az OMÉK-on rendezett konferencián. Egyes kurrens termékek, mint például a vízi szárnyasok a fontos exportcikkek közé tartoznak, de ugyanígy sikeresek a bel-és a külpiacon is a magas minőségbiztonsági követelményeknek megfelelő csirkehús-feldolgozó vállalkozások is.

Az államtitkár az eredményeket sorolva felidézte: az első félév eredményei alapján a belföldi forgalom 2,3 százalékkal emelkedett, ezen belül is a pulyka kereslete nőtt. A baromfiágazat a vágóállat-termelés 53 százalékát adja, és a belföldi húsfogyasztásban is az első helyen áll, az évente fejenként elfogyasztott 25,4 kilogrammos mennyiséggel. Az állattenyésztés exportértékéből (ami összesen 2,1 milliárd euró) 500 milliót a baromfihús- export tesz ki, amelyhez még hozzászámítandó az élőállat-, a keltető tojás-, az étkezési tojás és a tollexport is.

A baromfiágazat fejlődéséhez, a további eredmények eléréséhez az állategészségügy teljesítménye, a magas szintű állatorvoslás is jelentősen hozzájárul. Zsigó Róbert kiemelte: a legfontosabb mezőgazdasági exporttermékek közül csak a kukorica értéke múlja felül a baromfihúsét. A kormány folyamatosan keresi a mezőgazdasági termékek, ezen belül a húsáruk számára az újabb exportpiaci lehetőségeket.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...