A baromfihúsok külpiaci lehetőségei kedvezőbbek, mint a sertéshúsoké – jelentette ki Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára egy, az OMÉK-on rendezett konferencián. Egyes kurrens termékek, mint például a vízi szárnyasok a fontos exportcikkek közé tartoznak, de ugyanígy sikeresek a bel-és a külpiacon is a magas minőségbiztonsági követelményeknek megfelelő csirkehús-feldolgozó vállalkozások is.

Az államtitkár az eredményeket sorolva felidézte: az első félév eredményei alapján a belföldi forgalom 2,3 százalékkal emelkedett, ezen belül is a pulyka kereslete nőtt. A baromfiágazat a vágóállat-termelés 53 százalékát adja, és a belföldi húsfogyasztásban is az első helyen áll, az évente fejenként elfogyasztott 25,4 kilogrammos mennyiséggel. Az állattenyésztés exportértékéből (ami összesen 2,1 milliárd euró) 500 milliót a baromfihús- export tesz ki, amelyhez még hozzászámítandó az élőállat-, a keltető tojás-, az étkezési tojás és a tollexport is.

A baromfiágazat fejlődéséhez, a további eredmények eléréséhez az állategészségügy teljesítménye, a magas szintű állatorvoslás is jelentősen hozzájárul. Zsigó Róbert kiemelte: a legfontosabb mezőgazdasági exporttermékek közül csak a kukorica értéke múlja felül a baromfihúsét. A kormány folyamatosan keresi a mezőgazdasági termékek, ezen belül a húsáruk számára az újabb exportpiaci lehetőségeket.