Az OECD-FAO hosszú távú előrejelzése szerint a világ baromfihús-termelése 22,3 százalékkal, 133,8 millió tonnára emelkedhet 2024-re a 2014. évi adatokhoz képest. A prognózis szerint a baromfihús továbbra is népszerűbb lesz a fogyasztók körében, mint a sertés- vagy a marhahús.

A legnagyobb termelők várhatóan továbbra is az USA (18 százalék részesedés), Kína (17 százalék), Brazília (12 százalék) és az Európai Unió országai (11 százalék) lesznek. A kibocsátás koncentráltságát jól tükrözi, hogy a sorban következő India csupán a világ baromfihús-termelésének 3 százalékát adja. A jelentős termelő országok közül India (+33 százalék) kibocsátása nőhet a legnagyobb mértékben, majd Argentína (+29 százalék), Ukrajna (+27 százalék), az Egyesült Államok (+23 százalék), Brazília (+22 százalék), Oroszország (+22 százalék) és az Európai Unió (+10 százalék) következhet a sorban.

A prognózis szerint a baromfihús-kibocsátás megoszlása számottevően nem fog változni a fejlett (40 százalék) és a fejlődő (60 százalék) országok között. A fejlett országokban 2014 és 2024 között évente átlagosan 2,2 százalékkal emelkedhet a termelés, míg a fejlődő országokban ugyanebben az összehasonlításban évente átlagosan 2,5 százalékos bővülés prognosztizálható. Pakisztánban több mint 34 százalékos, Thaiföldön 27 százalékos, Törökországban és Chilében 20 százalékos termelésnövekedés várható.

A baromfihús a versenyképes ára és a baromfitermelést jellemző gyors rotációk miatt várhatóan a jövőben is kedveltebb lesz a sertéshússal és a marhahússal szemben. Világszinten csökken a termelés bővülésének az üteme, míg 2000 és 2014 között évente átlagosan 3,6 százalékkal nőtt a baromfihús-kibocsátás, addig a következő tíz évben az évenkénti növekedési ütem várhatóan 2 százalékos lesz  – írja az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentését idézve a nak.hu.