Az elmúlt évinél több, közel hat és fél tonnás az őszi búza hektáronkénti átlagtermése Tolna megyében, ahol az őszi árpa és a repce is kiemelkedő termést hozott az idén. A jó eredményeket a termesztés színvonala magyarázza, hiszen már tavaly és tavalyelőtt is jobb hozammal arattak, mint más, a Tolna megyeinél jobb talajadottságú megyében.

Bővebben ...

Az előre jelzettnél is nagyobb lesz a francia búzatermés csökkenése, bár még sok függ az időjárástól – jelentette be a párizsi központú tanácsadó cég, az Agritel. A jelentés szerint Európa legnagyobb búzatermelője idén 37,26 millió tonnát takaríthat be, ami 9,2 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

Bővebben ...

Több termelő manipulációt sejt a nyomott gabonafelvásárlási árak kapcsán, de a térség egyik meghatározó kereskedője szerint aki ilyet állít, üldözési mániában szenved – írja a sonline.hu. Szerinte a térségbeli, román, ukrán, bolgár és szerb kereskedők által kínált gabona ára tíz euróval a hazai alatt van.

Bővebben ...

Egyes gazdaságokban kiemelkedő hozamot várnak az őszi árpából. Hiába azonban a szép termés, ha a felvásárlási árak nyomottak: jelenleg 37-38 ezer forintot fizetnek az árpa tonnájáért, a termelők szerint viszont 45 ezer forintot indokolnának a költségeik – írja a sonline.hu.

Bővebben ...

A hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt a zalai gazdák idén magasabb termésátlagra számítanak, mint az elmúlt évben, tavaly őszi árpából 5,1 tonna termett hektáronként, a repce termésátlaga pedig 2,16 tonna volt a megyében – közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Bővebben ...

Az őszi gabonák állapota megfelelő, a vetésterületek mintegy 60 százalékban jó állapotúak, így kedvezőnek nevezte az idei terméskilátásokat a vetések állapota alapján Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára egy ceglédi szakmai rendezvényen.

Bővebben ...

A korábbiakhoz képest 4 millió tonnával felfelé, 166,6 millió tonnára korrigálta a búza 2015/2016. gazdasági évi globális külkereskedelmi adatait az USA agrárminisztériuma (USDA) legfrissebb, május eleji gabonapiaci előrejelzésében. A mediterrán és a közel-keleti térség importőreinek vártnál élénkebb keresletére elsősorban Oroszország reagálhat – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentésében

Bővebben ...

Az egy évvel korábbinál 2 százalékkal kevesebb búza betakarítását valószínűsíti előrejelzésében a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) és a Tallage a 2016/2017. gazdasági évben: előbbi 717 millió tonnát, utóbbi 703 millió tonnát prognosztizál. Az Európai Unióban jó kondícióban vannak a fejlődő állományok, ezért a bizottság az ötéves átlagot meghaladó, 6,11 tonna/hektár hozamra számít az idén.

Bővebben ...

Hiába mozogtak felfelé áprilisban a kukoricaárak, a magro.hu elemzői szerint nem látszik, mi tartaná tartósan növekvő pályán a kukorica árát. Így inkább a stabilitásra vagy kisebb változásokra számítanak a folytatásban, ahogy a búzánál sem várható számottevő ármozgás.

Bővebben ...

Óriási kukoricamennyiség halmozódott fel Kínában az állami készletezési program következményeként, ezért a kínai kormány bejelentette: ebben az évben befejezi a programot. A piaci aggodalmak szerint idén akár 40 millió tonna kukoricát a világpiacra dobhatnak.

Bővebben ...

1. oldal / 10

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...