Az alacsony felvásárlási árak arra kényszerítik az amerikai kukoricatermesztőket, hogy parlagon hagyják a földjeiket jövő tavasszal, vagy az olcsóbban termelhető cirokkal foglalkozzanak. A Reuters tudósítása szerint érezhetően visszafogják a műtrágya vagy prémium magvak használatát, ami miatt csökkenni fognak a hozamok – írja a Syngenta blogja.

A Minnesotában, Iowában és Nebraskában a tenyészidőszakban uralkodó kiegyensúlyozott időjárás rekordtermést eredményezett, és olyannyira tele vannak a magtárak, hogy – a károsodás kockázata ellenére – sok esetben a szabadban tárolják a kukoricát és a szójababot. Ez három állam adja az Egyesült Államok kukoricatermésének egyharmadát és a szójatermés egynegyedét.

Mindez azt mutatja, hogy a globális túltermelés harmadik évében a vártnál gyengébb amerikai exportlehetőségek kellemetlen meglepetést okoztak a termelőknek, a magtáraknak és a kereskedőknek. Vagyis a mezőgazdasági jövedelmek és a termelői árak még gyengébbek lehetnek a hivatalos prognózisokban olvashatóknál.

Délnyugat Minnesotában például már csak 3,25 dollárt adnak egy bushel (25,4 kilogramm) kukoricáért, miközben a termelési költségek a becslések szerint elérték a 4 dollárt – mondta Ed Usset, a University of Minnesota farmgazdálkodási tanszékének közgazdásza. Az erős dollár ránehezedik az amerikai exportra és a terményárak már 50 százalékkal alacsonyabbak a 2012 csúcshoz képest. Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium szerint a mezőgazdasági jövedelmek idén akár 36 százalékkal is csökkenhetnek az elmúlt évhez képest.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...