A búza áresése nyomta rá a bélyegét a Magro Gabonaindex (MGX) értékére a múlt héten, amely 1 százalékos csökkenést mutatott az előző heti értékéhez képest. Itthon a kukorica és a többi gabonaféle ára is lefelé mozgott, míg Chicagóban a kukorica 1-2 százalékot drágult. A tengerentúl a malmi búza ára nagyobb mértékben esett, míg itthon jelentősebb ármozgást az idei termésről szóló hírek okozhatnak.

A múlt héten is 40 ezer forint felett maradt a kukorica átlagára, de 1 százalékkal csökkent az azt megelőzőhöz képest a Magro.hu fizikai piacán – írja a Privátbankár. A 40 237 forint egyúttal azt is jelenti, hogy a prompt ár szinte egybeesik a májusra várt hazai határidős értékkel. A magyar árutőzsdén ugyanis stabilan 40 650 forinton áll a termény ára. Általában is a stabilitás a jellemző a hazai kukoricaárakra, mert sem a júliusi, sem a novemberi lejárat ára nem változott.

Chicagóban 1-2 százalékos drágulást figyelhettünk meg, míg Párizsban a magyar viszonyokhoz hasonlóan stagnáltak az árak. Ezzel Chicagóban már a májusi kukorica ára is megközelítette a 150 dollárt, míg a későbbi lejáratúak 150 dollár felett állnak. Sőt a jövő márciusi terményt 160 dollár felett lehet lekötni. Jelenleg 31 ezer tonna kukorica keresi gazdáját és 7 ezer tonnányit keresnek a Magro piactéren.

Globálisan jelentősen csökkentek viszont a búzaárak és nem volt ez máshogy a piactéren sem. A hazai fizikai piacon 53 700 forintig esett vissza a malmi búza, míg a takarmánybúza 45 900 forint lett. A globális folyamat a hazai árutőzsdén is lefelé vitte az árakat: a májusi malmi búza 52.500, míg az augusztusi 48 800 forintos értéket vett fel.

Ennél sokkal nagyobb változásokat láthattunk viszont Chicagóban, ahol 1 hét alatt 6,5 százalékot zuhant a malmi búza ára. A múlt hét végén már „csak” 181,66 dolláron állt. Hasonló mértékben esett a később lejáró jegyzések ára is. Mindez csillapított módon, de lejátszódott Párizsban is. Ott átlagosan 4 százalékos volt a csökkenés mértéke. Így a májusi búza 183,25 euró lett.

Világszerte optimálisan alakul az időjárás, nagy termésmennyiségeket prognosztizál szinte valamennyi, gabonapiaccal foglalkozó nemzetközi intézet. Ezek hírek vitték aztán mélybe az értékeket. Ezen a héten összesen 6 ezer tonna búzát kínálnak eladására és 5 ezer tonna megvásárlására tettek ajánlatot a piactéren.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...