Alacsony gabonaárakra kénytelenek berendezkedni a termelők idén, mivel a világpiaci árak az elmúlt évek szárnyalása után mérsékelt szinteken mozognak, és a jelenlegi piaci információk szerint várhatóan a közeljövőben sem mozdulnak el felfelé. A jó gabonatermesztőnek, de a világpiaci árakhoz igazodónak számontartott Magyarország esetében is a globális trendeket követő ármozgásra kell felkészülni.

„A kalászos gabonákat termelő gazdák az idei évben az árakat tekintve semmi jóra nem számíthatnak” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György . Az agrárközgazdász hozzátette: a globális gabonakészletek a korábbiakhoz képest szokatlanul nagyok, ez pedig lenyomja az árakat. Mindezt az sem tudja befolyásolni, ha érkezik egy-egy negatív hír. A előrejelzések szerint például mind az Európai Unió, mind pedig Oroszország és Ukrajna termelése jelentősen csökkenni fog, a közösségből és a két keleti országból egyaránt 15-15 millió tonnányi áru hiányzik majd az idei aratáskor.

Ezen három régió termelése tehát 30 millió tonnával lesz kevesebb a vártnál. Jellemző azonban, hogy ez a negatív hír sem képes elmozdítani az árakat felfelé – fogalmazott Raskó. A szakember szerint mind a kalászos gabonák, mind pedig a kukorica esetében alacsony szinteken stabilizálódnak az árak. „Rendkívüli természeti katasztrófának kellene bekövetkeznie, hogy ez a trend megforduljon” – vélekedett. Hasonlóra volt már példa. 2012-ben az ígéretesen induló év közepén a teljes északi féltekére kiterjedő aszály jelentős károkat okozott a világ kulcsfontosságú termőterületein.

A szárazság hatására a várakozásokhoz képest jóval kevesebb kukorica, szója és kalászos gabona termett Észak-Amerikában, az Európai Unióban, Ukrajnában és Oroszországban. Különösen nagy volt a kár a világ kukoricatermésének zömét adó USA-ban. Az aszály hozzávetőleg 50 millió tonnával csökkentette az amerikai kukoricatermés összeredményét. Összehasonlításul: ez megközelítőleg annyi, mint amennyit az egész Európai Unió termel egy évben.

A kínálat szűkösségére hamarosan rendkívüli áremeléssel reagált a piac, igaz, a következő év fordított a trenden. Jelenleg ilyen trendfordító kataklizmának nincs jele. Az alacsony kőolajárak ráadásul alacsonyan tartják a helyettesítő alapanyag, a kukorica árát is. Korábban a viszonylag magas kőolajár miatt a biodízelipar szerte a világon gőzerővel dolgozott, az általuk teremtett kukoricakereslet pedig jelentősen megdrágította a termény árát – közvetve pedig felfelé hajtva a globális élelmiszerárakat is. Az utóbbi évben tapasztalható kőolajár-zuhanás nyomán azonban a biodízelgyártás pang és ez alacsonyan tartja a kukorica árát is.

A várakozások szerint a kukorica ára idén 50 ezer forint alatt marad tonnánként, és hasonló árszintek várhatók a többi kalászos gabona esetében is – a legalacsonyabb árakat hozó betakarítási időszakban. Kevés kivétel azért akad: a legjobb minőségű búza idén is drágább lesz, meghaladhatja az 50 ezer forintot, és nő a magas olajsavtartalmú napraforgó ára is. Utóbbit az alacsony transzzsírsav-tartalmú margarin gyártásához használják, növekvő – elsősorban olaszországi – kereslete miatt mára 120 ezer forintba kerül tonnánként.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...