Világszinten az előző gazdasági évinél 39 millió tonnával kevesebb, 970 millió tonna kukoricatermést jelez 2015/2016-ra legfrissebb jelentésében az USA agrárminisztériuma (USDA), aminek mintegy 85 százaléka már a tárolókban van. A latin-amerikai országok 2015/2016. gazdasági évi kukoricaterméséről megjelenő előrejelzések egyelőre bizonytalanok.

Brazíliában 81–83 millió tonna, Argentínában 25–26 millió tonna kukoricát várnak a szakértők a következő hónapokban. A dél-amerikai országokban a december és február között rendszerint heves esőzéseket hozó El Nino időjárási jelenség most úgy tűnik, gyengül, legalábbis erre utal a helyenként szárazra fordult időjárás. Szakértők szerint az is elképzelhető, hogy Brazíliában jelentős lehet az egyes térségek hozama közötti eltérés az idén a másodvetésű kukorica betakarítása során.

A világ második legnagyobb exportőrének számító Brazília a vetés mellett az elmúlt hetekben az exportra koncentrált: 2015 decemberében rekordmennyiségű, 6,3 millió tonna kukoricát szállított a nemzetközi piacra, 85 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A gyenge brazil reál és a tengeri fuvardíjak csökkenése a továbbiakban is ösztönözheti a kivitelt. Az USDA előrejelzése szerint akár 36,5 millió tonna brazil kukorica kerülhet a nemzetközi forgalomba a folyó évi szezonban, ami 67 százalékkal haladja meg az előző időszak értékét.

A chicagói árutőzsdén 145–146 dollár/tonna szinten stabilizálódott a kukorica fronthavi jegyzése január utolsó és február első hetében. A párizsi árutőzsdén ellenben a kukorica legközelebbi lejáratra szóló kurzusa – a búza európai jegyzését követve – 152–153 euró/tonnáig ereszkedett február első napjaiban – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentésében.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...