Az USA legnagyobb gabonatermesztő államaiban azon tépelődnek a farmerek, melyik terményen veszthetnek kevesebb pénzt, mert csak egy a biztos: az alacsony felvásárlási árak miatt a nyereségnek semmi esélye. 

A felvásárlási árak három éves mélyrepülése miatt a középnyugati préri államok mezőgazdasága totális recesszióba süllyedt. A Bloomberg hírügynökség arról tudósított, hogy hektáronként 70 dolláros veszteséggel számolhatnak a térség kukorica- és szójatermesztői. Ez a legnagyobb összeg 1999 óta. Pedig éppen ezeken a növényeken lehet legtöbbet keresni, úgyhogy a farmerek idén a búza rovására növelik a kukorica és a szója termőterületét.

Viszont azt is kiemeli a Bloomberg, hogy miközben a szója, kukorica és a búza felvásárlási ára felére esett a 2012-es csúcs óta, az új vetőmag fajtáknak, valamint a növényvédő szereknek köszönhetően 2000 óta átlagosan 23 százalékkal emelkedett a kukorica és a szója hektáronkénti termésátlaga, míg a búza esetében 3,8 százalékot regisztráltak. Ezzel szemben az orosz és ukrán búzatermelés növekedése az amerikai termelők világpiaci lehetőségeit 44 éves mélypontra küldte – írja a Syngenta blogja

A hírügynökség által 32 terménykereskedő, valamint elemző cégtől kapott tájékoztatás alapján a farmerek várhatóan 1,9 százalékkal – 89,7 millió hektárra növelik a kukorica vetésterületét, amely az első növekedés 2012 óta, a szójáé pedig 0,8 százalékkal – 83,3 millió hektár fölé emelkedhet.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...