Jelentősen szűkültek a brazil kukoricakészletek, miután az ország kukoricakivitele 2015 decembere óta rekordszintűre emelkedett. Ez a belpiaci árak emelkedését eredményezte a világ második legna­gyobb kukoricaexportőrénél, ami növelheti a gazdák vetési kedvét a soron következő másodvetésű kuko­rica esetében.

A latin-amerikai ország az elkövetkező időszakban a kukorica helyett a szójabab kivitelére összpontosít. Noha az USA agrárminisztériuma február végén már közzétette az Egyesült Államok idei vetésterületére és kibocsátására vonatkozó várakozásait, a kukorica fronthavi jegyzését ez sem mozdítot­ta ki a nyugvópontról a chicagói árutőzsdén: 139 dollár/tonna szinten állandósult február végén és március elején.

A piac figyelme az észak-amerikai ország időjárására, tavaszi munkáira és idei terméskilátásaira irányul a következő hetekben. A párizsi árutőzsdén sem történt lényeges változás a kukorica kurzusát illetően, a február végi emelkedés jórészt az euró USA-dollárhoz mért gyengülésére vezethető vissza. A BÉT-en 42 ezer forint/tonna körül jegyezték a takarmánykukoricát a legközelebbi lejáratra (május) vonat­kozóan március első napjaiban – idézte a nak.hu az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentését.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...