Bár márciusban felfelé mozogtak kukoricaárak, ez a lendület csak a hónap végéig tartott, amikor olyan új információk láttak napvilágot, amelyek akár a következő 12 hónapra alacsonyan, még a mostaninál is alacsonyabban tarthatják az árakat.

A Magro.hu elemzése szerint a termelésben egyik vezető ország, az USA farmereinek döntése áll a háttérben. Március végén látott napvilágot a becslés az Egyesült Államok-beli termelők tavaszi vetési szándékairól. Az amerikai farmerek pedig olyan döntést hoztak, ami igen csak meglepte a kukoricapiacokat. Elsősorban a tengerentúlit, de a többi sem tudta függetleníteni magát tőle teljesen.

A 2015. évi területnél ugyanis várhatóan 6 százalékkal nagyobb területen termesztenek majd ott kukoricát ami hozzávetőlegesen plusz 2 millió hektárt jelent. Az árfolyam pedig erre a hírre elég drasztikusan reagált Chicagóban: 2 nap alatt 6 százalékkal, tonnánként 138,38 dollárig zuhant. Felmerülhet persze a kérdés, hogy a mostani alacsony kukoricaárak és a túlkínálat ellenére mivel magyarázható az amerikai farmerek döntése. Nos, a hírek szerint, ez mégis átgondolt volt. Még mindig a kukorica termesztése a legkifizetődőbb sokaknak a tengerentúlon, nem a búza vagy a szója. A másik kérdés már csak az, hogy közülük hányan fogják ezt a döntést megbánni, ha ennek következtében a kínálati nyomás még nagyobb lesz és az árak jelentősen tovább csökkennek. A gazdasági évet várhatóan a valaha volt legnagyobb globális zárókészlettel fejezzük majd be.

Az európai árak nem reagáltak ilyen idegesen a hírre. Mindenesetre az egy hónapig tartó enyhe emelkedés után Párizsban is csökkenéssel teltek az utolsó napok. Ennek eredményeként 151,75 eurón zárult a fronthavi jegyzés márciusban.

A magyar árutőzsdére pedig még inkább tompítva gyűrűztek be a világpiaci folyamatok. Az emelkedés megtörtént, de elmaradt a visszaesés a hó végén. Így alig valamivel 44 ezer forint fölött lehetett a legközelebbi lejártra szóló kukoricát lekötni a múlt hónap végén.

A hazai fizikai piacon viszont a tőzsdei folyamatoktól teljesen külön mozogtak a kukoricaárak. Jobbára csökkentek. A Magro.hu piactéren 41 678 Ft a termény márciusi átlagára, ami 2,5 százalékos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...