Az előre jelzettnél is nagyobb lesz a francia búzatermés csökkenése, bár még sok függ az időjárástól – jelentette be a párizsi központú tanácsadó cég, az Agritel. A jelentés szerint Európa legnagyobb búzatermelője idén 37,26 millió tonnát takaríthat be, ami 9,2 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

A szakértők azonban korántsem azonos prognózisokat hoznak nyilvánosságra. Az Agrimoney összefoglalója szerint az olyan nagy nevek, mint a COCERAL, a Strategie Grains, vagy az ODA egy hónapon belül 36,5-38,5 millió tonna közé tették a várható termés mennyiségét.

Az Agritel szerint a francia búzatermés az alacsonyabb hozamok miatt várható, és a cég szerint idén 7,09 tonna várható hektáronként, mintegy 4 százalékkal kevesebb az öt éves átlagnál és tíz százalékkal az elmúlt évi rekord alatt. De a csökkenő hozamokat részben ellensúlyozta, hogy a vetésterület 80 éve nem volt ilyen nagy.

A COCERAL a honlapján közzétett júniusi prognózisa 7,4 tonnás hozamot jelez hektáronként Franciaországban a tavalyi 7,8 tonnával szemben, és szakértői szerint a 2015-ös 40,264 millió tonna helyett idén 38,872 millió tonnát aratnak le a francia gazdák. Ami hazánkat illeti, az 5,06 tonnáról 5,03 tonnára mérséklődő hozam mellett a tavalyi 5,259 millió tonna után ebben az évben 4,814 millió tonna lehet a búzatermés.

A szövetség ugyanakkor 2,8 millió tonnával 148 millióra emelte az EU idei búzatermésére vonatkozó előrejelzését. A 28 országban tavaly összesen 150,328 millió tonna búzát takarítottak be – írja a Syngenta blogja.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...