Az elmúlt évinél több, közel hat és fél tonnás az őszi búza hektáronkénti átlagtermése Tolna megyében, ahol az őszi árpa és a repce is kiemelkedő termést hozott az idén. A jó eredményeket a termesztés színvonala magyarázza, hiszen már tavaly és tavalyelőtt is jobb hozammal arattak, mint más, a Tolna megyeinél jobb talajadottságú megyében.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint a Tolna megyében 49 393 hektáron termő őszi búzát 21 ezer hektáron takarították be, összesen 135 209 tonnát, ami 6,415 tonnás átlagot jelent hektáronként.

Tolnában volt legmagasabb a búza hozama 2014-ben és 2015-ben is, a KSH adatai szerint 5,85, illetve 6,16 tonna termett egy hektárra vetítve.

A búzával megegyező átlagot hozott az őszi árpa, amelyet a 14 195 hektáros vetésterületen teljes egészében learattak, az össztermés 89 642 tonna volt. Az árpa terméseredményei idén jobbak az előző két évinél, amikor 5,77, illetve 6,1 tonnát takarítottak be hektáronként.

A NAK tájékoztatója szerint a 11 024 hektáron termesztett repce aratása is befejeződött, összesen 46 159 tonnát, hektáronként 3935 tonnát takarítottak be, ami több mint egy tonnával meghaladja a tavalyi eredményt. 2015-ben Tolnában 2880 tonna termett az olajos növényből egy hektáron, ami kevéssel maradt el a legjobb, Csongrád megyei átlagtól.

Varga András, a Tolna megyei gabonaválasztmány elnöke az MTI-nek elmondta: a jó terméseredményeket a termesztés színvonala magyarázza, hiszen több megyében a Tolna megyeinél jobbak a talajadottságok. Emellett jól sikerült megválasztani a helyi viszonyokhoz illő vetőmagokat, és Tolna a megyék között élen jár a precíziós gazdálkodásra való átállásban. A repcetermesztés a gazdálkodás színvonalának indikátora, és sok Tolna megyei termelő öt, öt és fél tonnás repcetermést ért el.

Az őszi búza Bonyhád térségében, Paks és Tolna körzetében az átlagnál kevesebb, a szekszárdi, dombóvári járás egy részén ugyanakkor több búza termett, a Kölesdi Agrár Kft. például 7,5 tonnás termést takarított be.

A választmány elnöke beszámolt arról, hogy egy tonna őszi árpát jelenleg 30-32 ezer forintért – 2004-es áron – lehet értékesíteni. A takarmánybúza ára az aratás elején tonnánként 37-38 ezer, az étkezési búza 40 ezer forint körül alakult. Azóta egy-két ezer forinttal csökkentek az árak, és a kereslet sem élénk – tette hozzá. A legjövedelmezőbb a repce termesztése volt, a növény tonnájáért 105-115 ezer forintot fizetnek.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...