Bár az ötmillió tonnás búzatermésre számító Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter a learatott termény minél nagyobb arányú tárolására buzdította a termelőket – nyilvánvalóan az árak aratás utáni emelkedésére számítva – a feldolgozók szerint most nincs remény nagyobb arányú árerősödésre. Ez eddig a szokásos koreográfia, mint ahogyan az is, hogy a termelők nagyarányú kiváló étkezési minőségtől beszélnek, a feldolgozók és kereskedők viszont idén is a takarmánybúza túlsúlyára számítanak. A hétfőn az országon átvonult kisebb eső miatt az aratás egy időre leállt, de az biztos, hogy az addig learatott 20 százaléknyi mennyiségből komolyabb következtetéseket levonni még korai lenne.

„Kisebb ármozgások elképzelhetőek, de a búzapiaci helyzet alapvetően kiegyensúlyozott, hisztériát okozó terméskiesésre nem lehet számítani” – érzékeltette az agromonitor.hu kérdéséreválaszolva Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség), hogy mennyire nyugodt a gabonapiac. Egyelőre a kisebb termelők adnak el, nagy mozgások nincsenek, de a főtitkár szerint nagy áremelkedésre nem lehet számítani. Az ideit is beszámítva három egymást követő évben arathattak jó termést, amire ritkán van példa – tette hozzá.

Szerinte a búza minősége lehet most különösen érdekes. „Úgy érzékeljük, hogy a takarmánybúza irányába megy el idén is a termés” – állítja. Ennek oka szerinte, hogy a gazdák előnyben részesítik a bőtermésű, de gyengébb beltartalmi értékkel rendelkező fajtákat.

Vitatkozik ezzel a termelői érdekképviselet, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ). „Bár korai még értékelni az aratást, az látszik, hogy a jó időjárás és a helyesen alkalmazott technológia miatt idén nagyobb arányú lesz az étkezési minőség” – mondta az agromonitor.hu-nak Vancsura József, a GOSZ elnöke. Az elmúlt évi termésből 60-70 százalék volt takarmányminőségű, idén viszont az elnök szerint megfordulnak az arányok, és az étkezési búza lesz körülbelül ilyen hányada az össztermésnek. Ezen egy nagyobb eső még változtathat, de a meteorológiai előrejelzések szerint keddtől jó időben folytathatják a betakarítást a gazdák.

Abban a minőségről vitázó felek is egyetértenek, hogy ezzel együtt is bőven meglesz az országosan őrlésre szánt 1,2 millió tonna étkezési búza. A Gabonaszövetség adatai szerint 700 ezer-1 millió tonna lehet az itthon feletetett takarmánybúza, a néhány tízezer tonna ipari felhasználást és a vetőmagnak termelt mennyiséget és az idén jelentős – egymillió tonnás – átmenő készletet is figyelembe véve pedig a megtermelt mennyiség több mint fele mehet exportra. A hivatalos termésbecslések korábban 4,5-4,7 millió tonnáról szóltak, a miniszter ötmillió tonnás becslését sem a termelők, sem a kereskedők nem kommentálták, ahhoz Vancsura csak annyit tett hozzá, hogy „minél több lesz, annál jobban örülünk”.

Ahhoz viszont, hogy az exportra szánt árut el is lehessen adni, árakban is versenyképesnek kell lenni a célpiacokon, például az ukrán búzával – hangsúlyozta Pótsa. Tavaly tonnánként 44  ezer forintról indultak az étkezési minőségű búza árai, és 50 ezer forint körül állapodtak meg, idén a csekély mennyiségre kötött üzletek 45-46 ezer forinton köttettek. A termelők árvárakozásait ennek ismeretében nem is lehet irreálisnak nevezni, hiszen Vancsura az agromonitor.hu-nak arról beszélt, hogy 50 ezer forintos malmi búza árral már elégedettek lennének. A takarmány minőségért várt 45-46 ezer forint lehet a kérdés, és az, hogy a termés mekkora hányada kerül ebbe a kategóriába.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...