A Zala megyében eddig 12 ezer hektáron learatott őszi búza átlaghozama jobb mint tavaly: 5,9 tonna, míg 215-ben 5,2 tonna volt a hektáronkénti átlagtermés – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adataiból. A 29 ezer hektárnyi búzaföld több mint 40 százalékán már learatták a termést. A magtárakba került búza 20-20 százaléka, malmi és euró minőségű, 60 százaléka pedig takarmánybúza – közölte Süle Katalin, a NAK megyei elnöke.

Az esőzések miatt minőségi károk keletkeztek és több területen megdőlt a gabona. Az elmúlt héten 40-70 milliméter eső esett Zala megyében, 50 milliméterrel haladta meg a tavalyi a csapadék mennyiséget. A megyében szárítási problémák nincsenek, a kisebb tárolók viszont már megteltek, így a zalai gazdák számára a tárolási kapacitás okozhat gondokat.  

A még lábon álló gabonát fuzárium gombabetegség veszélyeztetheti, de erős fertőzést mindeddig nem jeleztek a megyében.

Az esőzések 1-2 napig akadályozták Zala megyében az aratást. Az 58 ezer hektárnyi termőföld csaknem 60 százalékán már betakarították a termést, a kalászosok átlaghozama meghaladta a tavalyi értéket: a csaknem 6 ezer hektáron termelt őszi árpa hektáronkénti termésátlaga 5,7 volt, míg az elmúlt évben a hektáronként átlagosan 5,1 tonna árpát arattak le.  

Az 15 370 hektáron termelt őszi káposztarepce átlaghozama 2,3 tonna volt, tavaly a hektáronkénti termésátlag 2,16 tonna lett.  

Az őszi árpát tonnánként 32 ezer forintért vásárolják, a korábbi tájékoztatás szerint június végén még átlagosan 38 ezer forintot fizettek érte tonnánként. A malmi búza tonnánkénti felvásárlási ára jelenleg 39 ezer forint, az euró búzáé 35-36 ezer forint, a takarmánybúzáé pedig 32-33 ezer forint, egy hónappal korábban minőségtől függően 42-44 ezer forint között alakult a búza ára – írja az MTI.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...