Az őszi búza fele étkezési, fele pedig takarmány minőségű lett Békés megyében – állapította meg a Békés megyei aratási bizottság a betakarítandó terület 95 százalékának learatása után. Az étkezési minőség felvásárlási ára tonnánként 45-46 ezer, takarmánybúzáé 41 ezer forint körül alakul. Az eddigi információk szerint a gazdák körülbelül fele dönt a raktározás mellett, bízva a magasabb felvásárlási árakban. Mint kiderült, a búzakalászok fehéredését nem betegség okozta, viszont az ilyen tüneteket mutató területeken 30 százalékos volt a terméskiesés.

A megyében 98 ezer hektáron vetettek őszi búzát, a termésátlag hektáronként 5,1 tonna körül alakult – közölte Kozsuch Kornél Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának általános alelnöke. „Ez a tavalyinál jobb eredmény, az előző évekhez képest átlagosnak mondható” - fogalmazott.

A búzakalászok kifehéredésének valószínű oka az, hogy egyes fajták virágzásakor túl nagy volt az éjszakai és a nappali órák között a hőmérsékletkülönbség, kórtani betegséget ugyanis nem mutattak ki a növényvédelmi vizsgálatok. A jelenség egyes területeken 30 százalékos terméskiesést eredményezett - húzta alá.

Kozsuch Kornél elmondta: az elmúlt két hétben hét esetben történt olyan tűzeset, amikor vagy tarló, vagy még lábon álló gabona égett le. A legnagyobb tűz vasárnap, Sarkad határában keletkezett, ahol két hektáron égett a tarló és a szalmabála.

A megyében a tavaszi árpa 90 százalékát betakarították, hektáronként 4 tonna a termésátlag. Nyolcvan százalékon áll a tritikálé betakarítása, hektáronként 5,6 tonnás a termésátlag. A zab felét is learatták már, a nagy meleg miatt csak 2,5 tonnás az átlagos termés hektáronként. Mivel Békés megyében csak 5500 hektáron termelnek zabot, a hét végére annak is befejeződik az aratása - mondta Kozsuch Kornél az MTI-nek, hozzátéve, hogy a bálázás és a tarlóhántás is 60 százalékon áll.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...