Bajban vannak a kukoricás gazdák. A növény szenved a szárazságtól, az alsó levelei sárgulnak, a felsőbbek pedig összesodródnak, hogy kisebb legyen a párolgási felületük. Ha napokon belül nem kapnak a növények kiadósabb esőt, akkor jelentős terméskieséssel számolhatnak a termelők. Kedden nem változott a takarmány kukorica elszámoló ára a Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában, míg hétfőn novemberre 500 forinttal, 48 000, decemberre pedig 800 forinttal 48 300 forintra drágult.

Ég és föld a különbség azok között a kukoricatáblák között, amelyeket öntöznek, azokkal szemben, ahol a természet adagolja csupán a csapadékot. A termelők jelentős részének azonban nincs lehetősége a locsolásra. Az aszályos időt megsínyli a tengeri – írja a délmagyar.hu. 

„ A 38-40 fokos kánikula problémát okoz, mert csapadékot továbbra sem ígér a meteorológia. Másfél hete kaptunk ugyan itt, Szeged környékén 15 milliméter esőt, ami életmentő volt, de azzal sem húzzuk ki sokáig, talán a hét közepéig” – vázolta a helyzetet Sáringer Sándor, a Karotin Kft. ügyvezetője. 

Az agrárvállalkozás széttagolt területen termel, ezért nem tud öntözni. Sáringer Sándor szerint a csapadékszegény időnek már mutatkoznak a káros hatásai. Mivel nincs vízutánpótlás, repedezett a talaj. A kukorica két-három alsó levele sárgul. Ha nem változik a helyzet, akkor további száradások várhatók – tette hozzá.

Egy idő után azonban már a csapadék sem segít. Most van a címerhányás és a beporzás időszaka. Átlagos nyári hőmérsékletre és esőre lenne szükség – mondta az ügyvezető, aki attól tart, hogy az aszály miatt jelentős terméskiesésre számíthatnak a termelők. A csapadékhiány már érezteti hatását a napraforgónál is, de nem olyan drasztikusan, mint a kukoricánál.

A gazdák szerint nagyon kellene a kiadós, legalább 30-40 milliliternyi áztató eső. Attól félnek, hogy idén feleannyi kukoricát törnek majd, mint tavaly. Akkor pedig magasabb lesz az ára, többe kerül a jószágtartás is – aggódtak a délmagyar.hu-nak nyilatkozó gazdák.

„Öntözés nélkül egyre kevésbé lehet normálisan termelni. Ezt be kellett látnom. Alulról már kezd száradni a kukorica, idén biztos nem lesz felénk rekordtermés. Ezért is határoztam el az öntözőrendszer kiépítését. Most fektetjük a csöveket az esőztető, csévélődobos, dupla vízágyas rendszerhez. Tavaly pályáztam rá. A mintegy 16 millió forintos beruházás 35-40 százalékát kaptam meg támogatásként. Nagyon sokba kerül, de meg kell lépni. Ezzel az összterület mintegy egyötöde, egynegyede válik öntözhetővé” – mondta a lapnak az árpádhalmi Vágó Miklós, aki közel 150 hektáron termeszt kukoricát

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...