Az étkezési búzának tonnánként jelenleg 50 800 forint az ára Szabolcsban, míg a takarmány búzáé 46-48 ezer forint közötti – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is befejeződött aratást értékelve Rácz Imre, a térségi agrárkamara elnöke. A szakemberek szerint a közeli árnak az lehet az oka, hogy a mai sütőipari technológiák következtében már nincs szükség kimagasló minőségű alapanyag felhasználására.

Az idén a közepesnél jobb termést takaríthattak be a gazdálkodók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte Rácz Imre. Mint mondta, a repcével és a magborsóval együtt közel 60 ezer hektáros területen végeztek az aratással és összesen több mint 220 ezer tonna termést takarítottak be. A mintegy 28 ezer hektáros őszi búza területen a termésátlag meghaladta a hektáronként 4,5 tonnát.

Őszi árpából a közel 1700 hektáros területen mintegy 4,2 tonnás volt az átlagtermés. A háromezer hektáros rozsterületről 2,3, a 929 hektáros tavaszi árpából 3,1, a 4300 hektárnyi zab területéről pedig átlagban 2,6 tonna termést takarítottak be. A 13 ezer hektárt meghaladó tritikálé területen az átlagtermés 3,8 tonnás lett.

Az elnök kiemelte: a repce termésátlaga jóval a várt fölött alakult, a 7300 hektárnyi területen 3,05 tonnás volt. Megjegyezte, hogy a jó terméseredmény annak köszönhető, hogy a gyengének látszó táblák egy részét kitárcsázták tavasszal a gazdálkodók, a megmaradtakat pedig különös gonddal ápolták.

Magborsóból 955 hektárt vetettek az idén Szabolcsban, s a területen 2,4 tonnát meghaladó lett a termésátlag.

Rácz Imre beszélt arról is, hogy a szalma betakarítása és a tarlóhántás előrehaladott állapotban van a Nyírségben. A szalmánál a betakarított terület meghaladja az 56 ezer hektárt, az összterület 95 százalékán végeztek a munkálatokkal. A tarlóhántás 82 százalékos arányú, közel ötvenezer hektáron már befejeződött – írja az MTI.
    

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...