Hatalmas károkat okozott a kukoricának az elmúlt időszak tartós hőhulláma, az idén nem számíthatunk rekordmennyiségre. A búzánál viszont az az étkezési minőség aránya elérheti a hetven százalékot, amely lényegesen jobb a tavalyinál – állítja Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke. Szerinte a tavalyi harminc százalékkal szemben az idén a legfontosabb gabonanövényünk hetven százaléka étkezési minőségű.

A tavalyi csapadékos periódussal szemben az idén az aratási időszakban kedvezett az időjárás a gazdálkodóknak. A termésmennyiség várha­tóan ötmillió tonna körül alakul, amely átlagosnak tekinthető.

A hazai kukoricatermés mintegy tíz százalékában okozott kárt az elmúlt időszak rendkívül meleg és száraz időszaka – részletezte Vancsura. Az 1,2 millió hektáros termőterületből azokon a helyeken keletkezett kár, ahol a talaj elsősorban nem a növény termesztésére alkalmas. A termésben várhatóan egymillió tonna kieséssel számolhatunk, így a betakarítható mennyiség óvatos becslés szerint hatmillió tonna körül alakul. Kukoricából tavaly rekordmagas termést takaríthattak be a gazdálkodók, több mint kilencmillió tonnát.

Vancsura elmondta, a napraforgóban nem okozott kárt a hőhullám, annak minőségét az olajtartalma határozza meg.. Az árak az elmúlt évekhez képest tartósan alacsony szinten mozognak, s bár az EU-ban az előző évhez képest mind a gabona termőterülete, mind a várható hozama alacsonyabb lesz, a szakemberek nem számítanak áremelkedésre. Májusban a gabonafélék termelői ára 15,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2014 májusában. A KSH szerint a mezőgazdasági termelői árak 2013 júliusa óta csökkennek – írja a Magyar Hírlap.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...