Lefelé módosította az idei gabonatermésre vonatkozó előrejelzését az Európai Unió szakbizottsága a tartós és intenzív hőhullámok miatt. Az Európai Bizottság Mars Mezőgazdasági meteorológiai részlege hektáronként 0,13 tonnával 5,19 tonnára csökkentette hektáronként az idei évre az uniós cereália-termésátlagára vonatkozó becslését, ami így már 9 százalékkal kisebb a tavaly betakarított mennyiségnél és jóval alacsonyabb, mint az elmúlt öt év átlaga.

Miközben Észak-Európában több eső esett a kelleténél, a Mars kiemelte, hogy a hosszan tartó és intenzív júliusi hőhullámok fontos termőföld területeket sújtottak Ausztriában, Csehországban, Észak-Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban, Magyarországon és Németországban.

Most a Mars a viszonylag vérmes, hektáronkénti 1,95 tonnás napraforgó termés-előrejelzését 0,13 tonnával lefelé módosította az, de még mindig meghaladja az öt éves átlagos szintet.
Így most az EU országokban átlagosan 6,71 tonnára prognosztizálják a hektáronkénti kukoricatermést, ami 0,51 tonnával alacsonyabb az utolsó előrejelzésnél, és 1,36-tal kevesebb a tavalyi termésnél. A tavaszi árpa esetében 3,87 tonnás termést várnak, hektáronként, míg a repce esetében 3,23 tonnát. Ezek a számok 0,29, illetve 0,34 tonnával kisebbek a tavaly betakarított mennyiségnél – írja a Syngenta Magyarország blogja.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...