Nettó 94 ezer forintos tonnánkénti árat hirdetett meg a tavaszi kalászos növények vetőmagjaira vonatkozó tájékoztató jellegű árként a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, ami alacsonyabb az elmúlt évek piaci árainál. Az ármegállapítást széleskörű szakmai egyeztetést előzte meg – közölte a szakmai szervezet. 

A Vetőmag Szövetség, mint szakmaközi szervezet a 2012. évi CXXVIII. törvény alapján jogosult tájékoztató árat meghirdetni, melynek mértékéről a korábbi évek tapasztalatai, az előző évek átlagárai, a hatóságoktól kapott információk, és az összes tagot érintő adatgyűjtés eredményei alapján alakítja ki prognózisát a szervezet – mondta Polgár Gábor ügyvezető igazgató.

Az adatgyűjtést évente két alkalommal szervezik, ennek során az összes tag számára lehetőség nyílik tapasztalatainak és véleményének kifejtésére. Az összegyűjtött információkat a Vetőmag Szövetség a kalászos növényekkel foglalkozó szekciójának ülésén értékelte, ahol a NÉBiH munkatársai a fémzárolások és a vetőmag-előállítás alakulásának ismertetésével segítettek teljes képet alkotni az adott évszak kalászos helyzetéről, s meghirdették a tájékoztató árat.

Az idei évben ennek mértéke a tavaszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira 94 ezer forint plusz áfa tonnánként, mely zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő. Fontos hangsúlyozni, hogy ez piaci folyamatokon alapuló ár előrejelzés, nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a szerződő felek maguk határozzák meg. A tájékoztató árat azért hirdetjük meg, hogy az előállítók és a gazdálkodók is képet kapjanak a piaci lehetőségeikről. Az összegzés végeredményét a tagság mellett a Központi Statisztikai Hivatal és a a Földművelésügyi Minisztérium Agrárgazdaságért felelős Államtitkárságának részére is elküldtük.

A szezon végén egyébként a szövetség összegyűjti az értékesítési adatokat, így már pontos képet lehet kapni az árak alakulásáról. Az elmúlt években hullámzott a tavaszi kalászos értékesítési ára, míg 2007-ben 60 ezer, addig 2013-ban több mint 110 ezer forintot adtak a vetőmag tonnájáért. Az elmúlt évben a zab kivételével csökkent az átlagár, idén várhatóan az árpa, a búza és a zab vetőmag átlagára is csökkeni fog.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...