Az USA agrárminisztériuma az egy hónappal korábbihoz képest 5 millió tonnával felfelé, 731,6 millió tonnára korrigálta a 2015/2016. gazdasági évben várható globális búzatermést. Ez az előző szezon kibocsátását 6 millió tonnával múlná felül, és mindenkori rekord lenne.

A friss információk szerint a korábban jelzettnél több búza termett az Európai Unióban, amit a Tallage francia piacelemző vállalat adatai is megerősítenek. A 147,5 millió tonnára prognosztizált kibocsátás alig 2 millió tonnával maradna el a tavalyitól. Az alacsony ráfordítási szint (drága inputanyagok csökkent felhasználása miatt) okozta félelmek, úgy tűnik, nem igazolódtak a fekete-tengeri országok termelését illetően. Oroszországban ugyanis – ahol még mindig tart a búza aratása – 61 millió tonna termésre van kilátás 2015-ben, ami a valaha volt legnagyobb volumen lehet. Ukrajnában a 26,5 millió tonna termés is rekordot jelenthet.

Az unióban megtermelt búza versenytársaként a két szovjet utódállam együttesen 36,5 millió tonna búzát értékesíthet a világpiacon a 2015/2016. évi szezonban. A világ meghatározó importőrének számító Egyiptom a szezon eddig eltelt idő- szakában az EU-ból származóval szemben a fekete-tengeri árut részesítette előnyben: az UkrAgroConsult tanácsadó ügynökség tájékoztatása szerint az afrikai ország 1,7–1,8 millió tonnás búzaexportjának 64 százaléka Oroszországból, 16 százaléka Ukrajnából, 20 százaléka pedig Romániából származott – idézte a nak.hi az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentését.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...