Nem túl jók a következő évi búzatermés-kilátások a következő a Fekete-tenger melléken, hiszen a szárazság arra kényszeríti a gazdákat, hogy késleltessék a vetést – írja a Syngenta blogja. A búza vetésére ugyan még van néhány hét, de a repce optimális vetési időszakának elmúltával már látszik, hogy az ukrán gazdák az általuk tervezettnél 40 százalékkal kevesebb repcét vetettek.

Ukrajna, valamint a Fekete-tengertől északra lévő orosz területek a szokásos csapadék felét kapták augusztus eleje óta, pedig ezek hagyományosan nagy gabonatermesztő régiók. A két ország általában a világ búzaexportjának közel felét adja és a jövő évi termés a következő hetek időjárásától függ. Az ukrán gazdák azonban idén az általuk tervezettnél csaknem 40 százalékkal kevesebb repcét vethettek, és mára el is múlt az optimális vetési időszak, pedig Ukrajna a világ harmadik repceexportőre. Ha a tendencia nem változik hamar és gyökeresen, a repce vetésterülete a legkisebb lehet 2006 óta.

Bár a búza vetésére még mindig maradt néhány hét, a munkák késésben vannak a tavalyi évhez képest. Ukrajnában a szemes termények, főként a búza vetésével még csak 15 százalékos szinten álltak szeptember utolsó hetében. A szezon végén vetett növények viszont általában kevesebbet teremnek, és ha a szárazság folytatódik, néhány gazdálkodó a földeket üresen hagyhatja tavaszig – tájékoztatta a Bloomberg hírügynökséget Daryna Kovalska, a Macquarie Group elemzője.

Oroszországban a gazdák szintén a tervezett mennyiség csupán felét vetették, különösen Rosztov és Volgográd környékén, ugyanakkor csapadék elmaradása miatt aggódnak a már földbe került vetőmagért is – mondta Dmitrij Rylko, a moszkvai székhelyű Agrárpiaci Kutatások Intézete igazgatója, hozzátéve, hogy a Közép-Volga régió néhány termőterületén is egyre nagyobb gond a szárazság.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...