A napraforgó kilencven százalékának betakarítása után azt tapasztalták Heves megyében, hogy az aszály nagy károkat okozott, és jelentős a teméskiesés, csupán a kedvező vízgazdálkodású területeken elfogadható terméseredmények születtek. A szárazság következtében a termény olajtartalma is alacsonyabb lett.

A munkát pár napig hátráltatta a csapadék, ennek ellenére kevés esetben kellett szárítóba vinni a termést. A korábbi, száraz, meleg időjárás kedvezően hatott az érésre, így csupán kevés helyen kellett segíteni a kultúra egyöntetű száradását. Sajnos az olajtartalomra negatívan hatott az aszály, ez pedig a felvásárlási árakban is megmutatkozik. Ennek ellenére stabil, és a korábbi évekhez képest azonos árszinten tudják értékesíteni a gazdák a napraforgót – mondta Jakab Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei igazgatója.

A kukorica aratása jellemzően a napraforgó után indul, így a tengerihez még csak most fogtak hozzá a gazdálkodók. Az első vágások és a korábbi termésbecslések alapján is jóval az előző évek átlaga alatt maradnak a hozamok.

Jakab Tamás tájékoztatása szerint a megyében már a földbe került az őszi káposztarepce, jelenleg az őszi árpa a soros, e hónap elejétől pedig megindul a tritikálé és az őszi búza vetése is. A termelők szabad kapacitásaik függvényében végzik az őszi mélyszántást, valamint a tavaszi vetésű növények alá a talajlazítást – írja a heol.hu.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...