Az északi féltekén az előzetes adatok szerint a 2014/2015. gazdasági évi rekordnál 3–4 százalékkal lehet kisebb a 2015/2016. évi szezon termése. Az USA agrárminisztériuma (USDA) globális szinten 978 millió, a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) 967 millió tonna kibocsátással számol.

A világ vezető kukoricatermelőjénél, az USA-ban a 32,8 millió hektár termőterület 27 százalékáról takarították be a gazdák a szemtermést az USDA október 4-i adatai szerint. A hivatal a 2014/2015. gazdasági évinél 4 százalékkal kevesebb, azaz 345 millió tonna termésre számít az észak-amerikai országban.

Az Európai Unió idei termelését 57-58 millió tonnára jelzik a prognózisok. Az Európai Bizottság adatai szerint a kontinens jelentős részét érintő nyári aszály miatt a meghatározó termelő tagországok közül a 2014. évihez képest 10 százaléknál is nagyobb terméskiesés várható ebben az évben Franciaországban (2015-ben 13,5 millió tonna), Olaszországban (7,5 millió tonna) és Romániában (7,5 millió tonna). Ukrajnában a 4,2 millió hektár termőterület 24 százalékáról 4,7 millió tonna kukorica került a tárolókba ugyanekkor.

A száraz időjárás következményeként az idei termés akár 3–4 millió tonnával is alulmúlhatja a tavalyit, az ukrajnai agrártárca információi alapján 22,2 millió tonna tengeri várható, ami jócskán elmarad az USDA által prognosztizált 27 millió tonnától. Oroszországban a terület (2,8 millió hektár) 34 százalékáról vágták le a növényt, és az előrejelzések 12–14 millió tonna kibocsátást becsülnek.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...