A vetésterület több mint 40 százalékán elvégzett betakarítás után Tolna megyében a kukorica termésátlaga kevéssel meghaladja a hét tonnát. Az elmúlt hetekben a megyében lehullott mintegy 100 milliméternyi csapadék miatt vontatottan zajlik az aratás, emiatt csökkenhet a termésátlag is.

A 90 ezer hektáros vetésterületen az elmúlt héten mindössze tíz százalékkal nőtt a betakarított rész – mondta Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna megyei igazgatója az MTI-nek.

Lassan halad az őszi kalászosok vetése is: az őszi árpa elvetett területe tíz, az őszi búzáé mindössze öt százalékkal nőtt. A 45 ezer hektáron tervezett búzának eddig 20 százalékát vetették el. A NAK megyei igazgatója szerint csökkenhet az eddig jellemző több mint héttonnás hektáronkénti termésátlag, ha nem tudják időben betakarítani a termést, a vadkár ugyanis jelentősen csökkentheti az eredményeket. 

Az idei évet a tavalyi 8 tonnásnál kisebb termésátlag, alacsony ár és bizonytalan betakarítási körülmények jellemzik; a termelők Tolnában tonnánként 42 ezer forintért tudják értékesíteni a terményt – mondta el.

Varga András, a Tolna Megyei Gabonaválasztmány elnöke arról számolt be, hogy az esőzések miatt tíz nap kiesett a betakarításból, és az aratás a felázott talajon sokkal költségesebb lesz, mint korábban; 4,5-5 tonnás és a tíz tonnát megközelítő hektáronkénti termés is előfordul.

Információi szerint szeptembertől 43-45 ezer forint között mozog a tonnánkénti ár, ettől ritka az elmozdulás. Ez azt jelenti, hogy a takarmánynövény több mint 300 ezer forint árbevételt eredményez hektáronként. Ugyanakkor a kukoricatermesztési kedv csökken Tolnában, mivel egyre kockázatosabb a takarmánynövény termesztése, és egyre kisebb a nyereségtartalma; az olajos növények nagyobb hasznot hoznak.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...