Októberben a kukorica és a búza ellentétes irányú ármozgása miatt érdemben nem változott a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX). A kukorica drágulásának pedig fundamentális okai nem voltak, így nem is lesz tartós – áll a Magro.hu elemzésében.

Az októberi átlag, a 8941,78 pont a Magro.hu mezőgazdasági piactéren sok érdekes történést takar. A korábbi hónapok csökkenése után, október elején – a betakarítás kezdetén - újra drágulni kezdett a kukorica a hazai fizikai piacon. Ez összességében 41.219 forintos tonnánkénti átlagárat eredményezett az utolsó negyedév első hónapjában, ami mintegy 2 százalékos erősödést jelent a szeptemberi adatokhoz képest. A drágulásnak ugyanakkor igazi fundamentális oka nem volt, csupán az esős időjárás okozta betakarítási nehézségeket reagálta túl a piac és lekövette a nemzetközi trendet is. A mozgás iránya ugyanis megegyezik a világpiacon uralkodó folyamatokkal, igaz, attól dinamikában elmarad.

Az aratás befejeztével mind a malmi-, mind a takarmánybúza beállt egy olyan árszintre, ami azóta is többé-kevésbé tartja magát a hazai fizikai piacon. A malmi búza prompt átlagára októberben mintegy 1 százalékos csökkenés után 47.851 forint volt, míg a takarmánybúzáé 44.622 forint lett.

A kukorica drágulása nem várható tartósnak, mert jelenleg nincs olyan tényező, ami ezt érdemben támogatná. Így inkább az ár stabilitására, illetve enyhe csökkenésére lehet számítani a következő hónapokban. Várhatóan stabilan alakul a búza ára is.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...