Az északi féltekén a betakarítás végéhez közeledve az Egyesült Államok agrárminisztériuma legfrissebb előrejelzésében 975 millió tonnára, felfelé korrigálta 2015/2016. gazdasági évi globális kukoricatermést. Itthon is több termett a legutóbbi várakozásnál.

A világ első számú kukoricatermelőjénél, az USA-ban 347 millió tonna kukorica betakarítására van kilátás. A tavalyinál 14 millió tonnával kisebb termés 93 százaléka már a magtárakban van. Az Európai Unióban a 2014. évinél 18 millió tonnával kevesebb, azaz 58 millió tonna kukorica betakarítása valószínűsíthető.

Magyarországon az FM adatai szerint az 1,14 millió hektárra előirányzott terület 95 százalékáról 5,7 tonna hektáronkénti hozam mellett 6,15 millió tonna kukoricatermést takarítottak be a gazdák 2015. november 16-ig, ami felülmúlja a korábbi várakozásokat (6 millió tonna). Egy évvel ezelőtt 9,2 millió tonna kukorica termett, 7,9 tonna hektáronkénti termésátlaggal.

A jelentős mértékű terméskiesés következtében közel a kétszeresére, 16 millió tonnára nőhet a közösség 2015/2016. gazdasági évi kukorica-behozatala. Ukrajnában 3,7 millió hektárról (a teljes termőterület 90 százaléka) 20,3 millió tonna kukoricát takarítottak be november közepéig az ukrajnai agrárminisztérium tájékoztatása szerint. Az előző évek kiemelkedő hozamainál gyengébb, 5,56 tonna/hektár átlagterméssel számolva 23 millió tonna lehet a szovjet utódállam idei kibocsátása. Oroszországban 2,3 millió hektárról 12 millió tonna kukoricát (hozam: 5,13 tonna/hektár) tároltak be november közepéig, és további félmillió hektárnyi terület vár még betakarításra.

Az USDA friss adatai közzétételének hatására a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 140 dollár/tonna közelébe ereszkedett a chicagói árutőzsdén november második hetében. A párizsi árutőzsdén 170 euró/tonna közelében mozgott a kurzus ugyanekkor. Magyarországon a BÉT árupiaci szekciójában 47 ezer forint/tonna körül ingadozott a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése – írja jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...