Várhatóan csökken a világ összes szemestermény-kibocsátása az elmúlt évekhez képest, de ezután várhatóan folytatódik a növekedés, és meghaladja a 2 milliárd tonnát, valamint az eddigi rekordokat a 2017/2018-as időszakban – írja a a Nemzetközi Gabonatanács előrejelzésére hivatkozva a Syngenta blogja.

Összesen 1,988 milliárd tonna szemesterményt takarítottak be világszerte a 2014 október 1. és 2015 szeptember 30. közötti időszakban, míg a felhasználás az előző azonos időszak 1,927 milliárd tonnájával szemben elérte az 1,96 milliárdot. Ebből a világ kukoricatermelése 988,1 millió tonnára rúgott, míg a felhasznált mennyiség csupán 971,2 millió tonna volt.

Ágazati elemzők szerint a megművelt területek némi növekedése tapasztalható, különösen a FÁK-országokban és Dél-Amerikában, a termés várhatóan leginkább a jobb átlaghozamok révén növekszik. A fogyasztást láthatóan élelmiszer és takarmány ágazat élénkíti, így a Nemzetközi Gabonatanács (International Grains Council) úgy véli, hogy újabb rekord felé tart a szemestermények világkereskedelme.

Miután az olyan olajos magvak termése, mint a szója és a repce folyamatosan nőtt az elmúlt években Brazíliában és az Egyesült Államokban, ezekből várhatóan kevesebbet termesztenek a 2015/2016-os időszakban. De a későbbiekben ismét növekedésre számítanak az elemzők, mégpedig azért, mert egyre nő Ázsiában a takarmányigény.

A népességnövekedés számai alapján a szakértők a szemestermények évi egy százalékos keresletnövekedésére számítanak, hiszen egyre több fejlődő országban tapasztalható a húsfogyasztás növekedése. Ugyancsak várhatóan növekedni fog, de viszonylag mérsékelt ütemben egyes termények ipari felhasználása: csak olyan mértékben, amennyire az etanol gyártás fejlődése igényli.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...