Hat zöldség-gyümölcs importőrt, illetve forgalmazó céget ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a budapesti nagybani zöldség-gyümölcs piacon tartott ellenőrzést június 29-én éjjel. Az akció során összesen több mint 2 100 kilogramm – romlott, illetve ismeretlen eredetű – terméket kellett megsemmisíteni.

Bővebben ...

Egy dunavarsányi húsboltban – a „jogsértéseket” tartalmazó hivatalos lista szerint Liptai Sándor üzletében – tartottak ellenőrzést múlt héten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei, és a vállalkozás előállítói tevékenységét a higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették. 

Bővebben ...

Július 1-jétől két hónapon át tart a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok szakemberei közösen ellenőrizik például az idegenforgalmi szempontból frekventált helyeket, így a strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményeket, valamint kiemelten figyelik az UHT-tejek forgalmazását is.

Bővebben ...

Visszahívja a Lidl Magyarország a 100 grammos Mikado csemege-csípős fűszerpaprika-őrleményt, amelynek minőségmegőrzési ideje 2016. december 26-án jár le, mert saját minőségellenőrzési vizsgálatai során a termékben szalmonella-szennyezettséget mutattak ki – közölte a társaság.

Bővebben ...

Mintegy hatszáz kilogramm, eredet-megjelölés nélküli gyros húst találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy szlovén hűtőautóban Barcson. A Horvátországból érkező járművet azután ellenőrizték, hogy a határon nem a teher-, hanem a személyforgalmi sávban próbált bejutni az országba.

Bővebben ...

Egy budapesti savanyító üzemet ellenőrzött a XVII. kerületi Rendőrkapitánysággal közösen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az akció során több mint 39 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Bővebben ...

Csótánytetem, málló falfesték és kosz fogadta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembereit egy XVIII. kerületi, Tinódi utcai pékség ellenőrzésekor. A Cipó Duó Kft. által üzemeltetett pékségben az ellenőrök több mint 480 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Bővebben ...

Hét tonna jelöletlen zöldséget találtak egy román tehergépjárműben a pénzügyőrök Nagylak térségében. A szállítmányhoz hamis számlákat mutattak be, ezért az ügyben büntetőeljárás indult – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Bővebben ...

Három, interneten rendelt étrend-kiegészítőben is gyógyszer-hatóanyagot talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság azonnali hatállyal elrendelte az élelmiszernek minősülő termékek forgalomból történő kivonását.

Bővebben ...

Kadmium és kobalt kioldódás miatt vont ki a forgalomból kínai származású, különféle mintával díszített, reggeliző készletet a KIK Textilien & Non-Food GmbH. A német bejelentésről az EU tagállamok gyors riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben ...

1. oldal / 15

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...