Határérték feletti növényvédőszer-maradékot mutatott ki egy szombathelyi Penny Market üzletben vett, török eredetű mandarin mintában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ügyben a hatóság eljárást indított, mely jelenleg is folyamatban van.

A mandarin mintában határérték feletti, 0,042 mg/kg fenvalerát növényvédő szer hatóanyag maradékot mutatott ki a NÉBIH laboratóriuma. Az engedélyezett határérték mandarinban 0,02 mg/kg. 

A jogszabály által (396/2005/EK rendelet) meghatározott szermaradék határérték (MRL) nem tekinthető egészségügyi határértéknek, így az MRL bizonyos mértékű túllépése sem jelenthet minden esetben egészségügyi kockázatot. Ezeket a határértékeket elsősorban azért állapítják meg, hogy az integrált növényvédelem előírásait betartva, a termés kellő védelme mellett a növényvédő szer használat a lehető legminimálisabb legyen (okszerű növényvédő szer használat). Általános elv, hogy a forgalomba kerülő termékeknek meg kell felelniük a határérték-előírásoknak.

A NÉBIH kockázatbecslésen alapuló, éves, objektív növényvédőszer-maradék monitoring rendszert működtet elsősorban, a friss fogyasztásra szánt zöldségek-, gyümölcsök- és gabonafélék, növényvédőszer-maradék tartalmának ellenőrzésére, beleértve azonban a növényi-, és állati eredetű feldolgozott termékeket, bébiételeket és a friss állati eredetű termékeket is. A kockázat alapú tervezés hangsúlyosan friss termékek ellenőrzését írja elő, ahol a vegyszeres növényvédelem esetleges élelmiszer-biztonsági kockázata azonnal jelentkezik. Mivel a déligyümölcsök is ezen termékek körébe tartoznak, így emelt mintaszámmal szerepelnek az éves tervben.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...