Orchideákhoz és áfonyákhoz ajánlott tápoldatokat vont ki a forgalomból az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma megállapította, hogy azok magnéziumtartalma 2 helyett csupán 0,5 százalék. A NÉBIH az alacsony hatóanyag-tartalmú Garri tápoldatok forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltotta, a gyártóval szemben pedig hatósági eljárás indult.

A Békés megyei élelmiszerlánc-felügyeleti szerv novemberben az OBI Hungary Retail Kft.-nél vizsgálta a forgalmazott termésnövelő anyagokat. A vizsgálat célja elsősorban a minőségi paraméterek, a gyártó által garantált tápelem-tartalom, valamint a termékek jelölési, címkézési megfelelőségének ellenőrzése volt.

A 30 megvizsgált terméknél a jelölést, a címkézést megfelelőnek találták, a további vizsgálat céljából megmintázott 12 tételből azonban 2-nél minőségi problémát talált a NÉBIH laboratóriuma. A Garri Tápoldat Orchidea félékhez (0,5 literes kiszerelésű), valamint a Garri tápoldat áfonyákhoz és talaj-savanyításhoz (1 literes kiszerelésű) megnevezésű termékek magnézium tartalma jelentősen eltért az EK-műtrágyákra megadott tápanyag tartalomtól: az előírt 2 százalékos magnéziumtartalom helyett csupán 0,5%-ot tartalmaztak a készítmények. A termékek forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltották, a gyártóval szemben pedig hatósági eljárás indult.

A tápoldatok a növények tápanyag-utánpótlására szolgálnak, illetve a talajok tápanyag-szolgáltató képességét, termőképességét javítják. A forgalomba hozott termékeknek vagy az Európai Unió szabályozásának kell megfelelniük, vagy hazai forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel kell rendelkezniük.

A mezőgazdaságban felhasznált termésnövelő anyagok és EK műtrágyák – amellett, hogy közvetve, vagy közvetlenül hatással vannak az asztalunkra kerülő élelmiszerekre – nagymértékben befolyásolják a termelés eredményességét is. A termésnövelő anyagok előírásoknak megfelelő előállítása biztosítja, hogy azok ne tartalmazzanak a termőtalaj és a termesztett növények számára káros anyagokat. A gazdálkodók számára komoly károkat okozhat, ha a műtrágyák hatóanyagtartalma nem éri el a deklarált értéket, ugyanis így több hatóanyagért fizetnek, mint amennyit valójában az anyag tartalmaz. A hatóság kiemelt feladata a felhasználók érdekeinek védelme, valamint a tisztességes kereskedelemi gyakorlat biztosítása – áll a NÉBIH közleményében.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...