A megvizsgált mézek közel ötöde a Klenáncz Méhészet terméke volt – tudta meg a Magyar Nemzet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hivatal szerint „hatékonyan fel is lépett ellenük”. A NÉBIH azt hangsúlyozta: ha egy méztételről bebizonyosodik, hogy hamisított, vagy a minősége nem megfelelő, haladéktalanul kivonják a forgalomból.

A lap – ahogy írják – annak az apropójából kérdezte a NÉBIH-et, mikor kezdik el vizsgálni a Klenáncz József egyéni vállalkozó méhészetében készített mézeket, hogy „ a Klenáncz Méhészetből kikerült, méznek látszó termékről külföldi laboratóriumi vizsgálatok alapján kiderült, hogy hamisítvány”. „Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az éves mintavételi terv alapján a kereskedelemben kapható mézeket – más élelmiszerekhez hasonlóan – minden évben rendszeresen vizsgálja” – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a NÉBIH. Emellett kiemelt célellenőrzések, szúrópróbaszerű hatósági mintavételezések, illetve közérdekű bejelentés alapján végzett kivizsgálások is történnek. Felhívták a figyelmet arra, hogy a múlt év második felében egy uniós projekt, majd közérdekű bejelentések, valamint célellenőrzés formájában is kiemelt figyelmet kapott a mézellenőrzés. Ennek során 168 mintát vettek nemcsak a kiskereskedelemben, hanem mézkiszerelő üzemek telephelyein is.

A kereskedelemben nagyobb mennyiségben forgalmazott mézek érthető módon nagyobb eséllyel kerülhetnek be az országos vizsgálatba, mint azok, amelyek kevesebb üzlet polcain találhatók meg, véli a NÉBIH. A hatósági minták jelentős része a nagyobb kapacitású méztermelők, az országosan forgalmazó vállalkozások termékeiből kerül ki. Így a Klenáncz Méhészet termékeiből vett minták aránya már 2015 második felében is az országosan mintázott termékekhez viszonyítva 18,5 százalék volt. Ezek között – az eddigi eredmények alapján – voltak kivétel nélkül természetes méznek bizonyuló magyarországi mézek, ezekkel találkozhatnak is a vásárlók a kereskedelemben. Az EU-s, illetve unión kívüli feliratú keverékmézek között az ellenőrök találtak hamisítottat is, a forgalmazásukat haladéktalanul megtiltották. Volt közöttük természetes méz is, amely jogszerűen forgalmazható, a sütő-főző méz viszont méz megnevezéssel nem hozható forgalomba – hangsúlyozta a NÉBIH.

A lap megkérdezte a NÉBIH véleményét arról is, hogy az Aldi polcain továbbra is található a Klenáncz Méhészet mézeiből. A hivatal emlékeztetett: tavaly decemberben a Földművelésügyi Minisztériummal együtt felhívta a forgalmazók figyelmét, az „EU-s és EU-n kívüli” jelölésű mézkeverékeket kizárólag abban az esetben hagyják az üzletek polcain, ha teljesen biztosak az eredetükben és abban, hogy a termékek nem tartalmaznak mesterségesen hozzáadott anyagokat.

Emellett a hatóság azokat a méztételeket, amelyek az új vizsgálati módszer, az NMR (mágneses magrezonancia) alapján nem felelnek meg a Magyar élelmiszerkönyv előírásainak, azonnali hatállyal kivonta a forgalomból. A mézmintavételek és -vizsgálatok folytatódnak – ígérte a NÉBIH.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...