Az egész ország területén számíthatnak az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrökre az élelmiszer-előállítók, -csomagolók és -forgalmazók, miután Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, elrendelte a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést, a március 1. és 28. közötti időszakra.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által koordinált akció során a megyei kormányhivatalok ellenőrei kiemelt figyelemmel vizsgálják a pácolt, a füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, főként a húsvéti ünnepek előtt keresett sonkát, a tojást és az édesipari termékeket. Az ellenőrzés kiterjed a különféle borokra, egyéb szeszes italokra, a szezonális zöldségekre, gyümölcsökre, illetve e termékek előállítóira és forgalmazóira. 

A hatóság munkatársai az élőállat-, elsősorban a nyúl- és a bárányszállításokat is különös figyelemmel ellenőrzik ebben az időszakban.