Bár új lehetőségként felmerült a fertőző kevésvérűségben (FKV) szenvedő lovak olaszországi menhelyre történő kiszállítása, ezt sem az olasz hatóság, sem a brüsszeli Állandó Bizottság nem engedélyezte. E betegség esetén a szigorú elkülönítettség alapkövetelmény.

A hazai lóállomány védelme érdekében, a hatályos jogszabályok szerint a fertőzöttségre gyanús lovakat szigorúan el kell különíteni, a több laboratóriumi vizsgálat alapján bizonyítottan fertőzött lovakat pedig el kell altatni – írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A fertőzött állatok életük végéig üríthetik a vírust, így a környezetükben élő valamennyi fogékony állatra folyamatosan veszélyt jelentenek, ezért merült fel a fertőző kevésvérűségben szenvedő lovak olaszországi menhelyre történő kiszállítása.

Az egypatásokat megbetegítő, nem gyógyuló és nem gyógyítható fertőző kevésvérűség betegséggel szemben jelenleg nem sokat tehetünk. A beteg állatok olaszországi kiszállítását sem az olasz hatóság, sem a brüsszeli Állandó Bizottság nem engedélyezték. Mivel a fertőzött állatok életük végéig ürítik a vírust, így a környezetükben élő valamennyi fogékony állatra folyamatosan veszélyt jelentenek. A magyar jogszabályok nem teszik lehetővé azt sem, hogy az állatot elkülönítetten tartsák élete végéig, mivel a teljes izoláció ilyen hosszú távon nem valósítható meg állatbarát módon. A fertőzés egyedül a rendszeres szűrővizsgálattal, és a nyári időszakban a vérszívó ízeltlábúak rendszeres irtásával előzhető meg.

Magyarországon a betegség bejelentési kötelezettség alá tartozik, azaz az állattartó köteles jelezni az állatorvos felé, ha a lován a betegség tüneteit észleli. Az FKV sok szempontból alattomos betegség, hiszen miatta egy látszólag egészséges ló a társaira folyamatosan veszélyt jelent, halálos beteggé válik. Az egészséges lovak 100 százalékos védelmére jelenleg az egyetlen megoldás a fertőzött állatok végleges elaltatása.

A lovak és a magyar lovas társadalom védelme érdekében a hatóság elrendelte egy újabb fertőzött állat elaltatását. Az újabb esetek ismét bebizonyították, hogy kizárólag a tudatos állattartói magatartással és a folyamatos szűrővizsgálatokkal érhetjük el, hogy hazánk az FKV betegségtől mentes országgá válhasson. Ezért a NÉBIH ismét felhívja a lótartók figyelmét, hogy az egészséges lovak védelme érdekében következetesen végezzék el a hat hónaposnál idősebb lovak háromévente kötelező vérvizsgálatát. Amennyiben az állat más lótartók lovaival is érintkezik a szűrés elvégzése évente kötelező.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...