Azt valószínűsíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), hogy elkerülte Magyarországot a kólibaktériummal fertőzött román túró, a nagyarányú importdömping miatt azonban nem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy nem került a fertőzött tejből az országba.

A NÉBIH szerint a román csecsemők járványszerű megbetegedését okozó baktériumfertőzés minden bizonnyal emberi mulasztásnak és a nem megfelelő higiéniának tudható be – írja a Magyar Idők. A baktérium forrása ugyanis leggyakrabban nyers vagy nem kellő mértékben hőkezelt, utószennyeződött tej, tejtermék vagy hús, illetve trágyával szennyeződött nyers zöldség vagy gyümölcs. A Nébih szerint a magyar tejfeldolgozó üzemekben a tejtermékek – így a túró is – hőkezelt tejből készülnek, a hatóság pedig szigorúan ellenőrzi az erre vonatkozó előírások betartását. Mivel a kórokozó kiemelten jelentős, ezért országos monitoringprogrammal folyamatosan vizsgálják a leginkább veszélyeztetett termékeket. Így tavaly több mint négyszáz mintát vizsgált meg a hatóság, ezekből egyetlen alkalommal sem mutatták ki a baktérium jelenlétét.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint azonban az elmúlt időszakban nagymértékű importdömping érte el Magyarországot, így azt sem lehet teljes bizonyossággal kizárni, hogy a hazai piacra is került a fertőzött tejből. A szakember szerint a magyar termékeknek nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelniük, a külföldről behozott áruk esetén azonban az élelmiszer-biztonság és a jó minőség sem borítékolható. Ez utóbbira a legjobb példa az a hazai nagykereskedő által forgalmazott, egyébként szintén Romániából származó tejföl, amelyről nemrég derült ki, hogy jelentős arányban kókuszzsírt tartalmaz. Bár itt nem arról van szó, hogy a termék elfogyasztásával veszélybe kerülne a fogyasztók egészsége, a csalás azonban bizonyítható – jelentette ki a terméktanács vezetője. Meglátása szerint a felelősség ebben az esetben a nagykereskedőt is terheli, aki egyébként a gazdatejként forgalmazott árut is Lengyelországból szállítja a magyar boltokba.

Mint ismert, a román hatóságok a Lactate Bradet üzemében 25 kilogramm, kólibaktériummal fertőzött tehéntúrót találtak. Mindezt a helyi sajtó a főleg gyermekeket érintő, véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzéssel hozta összefüggésbe. A gyárat azóta bezárták, ugyanakkor – mivel nem derült ki, hogy mely termelőktől származott a fertőzött tej – a hatóságok nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy más feldolgozóhoz is kerülhetett a szóban forgó tételből. Az eset súlyát jelzi, hogy a járványszerű megbetegedésnek eddig három halálos áldozata van. A megyei prefektúra tájékoztatója szerint jelenleg 48 gyereket ápolnak a megye kórházaiban, további három gyermek pedig a bukaresti kórházban lábadozik.

Eközben a hét végén újabb botrány robbant ki, ezúttal Galac megyében, ahol 19 gyerek került kórházba ételmérgezéses tünetekkel. Kiderült, hogy az iskolatej okozta a megbetegedést, amit a Brassó megyei Olympus üzemből szállítottak még pénteken az iskolába. A hatóságok azonnali vizsgálatot rendeltek el az üzemben, az iskolatejprogramot pedig azonnal felfüggesztették.

Mélykuti Tibor elmondta: a román tejbotrány elvileg megnyithatja a kapukat a magyarországi, jó minőségű és szigorúan ellenőrzött tej előtt, de a korábbi tapasztalatok sokak kedvét elvették a piacra lépéstől. Szerinte a román boltokba csak a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncokon keresztül lehet hazai tejterméket szállítani, az árak ugyanakkor itt is nagyon alacsonyak, korábban pedig többször is előfordult, hogy átverték a beszállítókat.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...