Összesen mintegy 13 tonna jelöletlen és lejárt terméket zároltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai a nyíregyházi Füsti Hús Kft.-nél és a nyírpazonyi Füsti Hús Kft.-nél. Az ellenőrök több higiéniai hiányosságot is feltártak és Az egyik cég közintézményeknek is szállított termékeiből. A két cég a nyírteleki Tar Barnabás és felesége, valamint fiuk érdekeltségébe tartozik.

Az ellenőrzött húskészítmény-előállítóban a NÉBIH ellenőrei több higiéniai hiányosságot is találtak, többek között nem volt lehetőség a higiénikus kézmosásra, és több technológiai feltétel is kifogásolható volt. Az ellenőrzés során megállapították, hogy számos termék fogyaszthatósági és minőség megőrzési ideje lejárt. Az érintett több mint 3 tonna hústerméket a szakemberek azonnal kivonták a forgalomból és elrendelték a megsemmisítésüket. A húsüzem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette a hatóság.

A vizsgálatban érintett kereskedelmi raktárban megdöbbentő állapotok fogadták az ellenőröket: a padozat és a mennyezett több helyen koszos, szennyezett, rozsdás, a hűtőterek pedig rendezetlenek voltak. A raktárban az engedélyezettől eltérő módon végezték a húsdarabolást. A szabályos munkavégzéshez a megfelelő körülmények sem voltak adottak. Emellett engedély nélkül, tiltott módon fagyasztottak le termékeket.

A raktárban mintegy 10 tonna jelöletlen, lejárt fogyaszthatósági vagy minőség megőrzési idejű tételt találtak az ellenőrök. A termékeket azonnali hatállyal lefoglalták, a cég tulajdonosát pedig kötelezték az általa gyártott termékek visszahívására. A vállalkozás többek között idősek otthonába, éttermekbe, kis üzletekbe és óvodákba is szállított.

Az eljárások folyamatban vannak, a két vállalkozás többmillió forintos bírságra számíthat.