Megfelelőnek találta a magyar élelmiszerbiztonsági hatósági követelményeket és eljárásokat az amerikai hatóság (FSIS), így az FSIS várhatóan továbbra is fenntartja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) jogát az Egyesült Államokbeli exportjogosultságok kezelésére – közölte a  Földművelésügyi Minisztérium (FM). Ez a minősítés a friss sertéshúst és sertéshús-termékeket előállító és forgalmazó vállalkozások számára további amerikai  exportlehetőséget jelenthet.

Az amerikai audit  előzetes megállapításai szerint a magyar élelmiszerbiztonsági hatósági felügyelet biztosítani tudja az egyenértékűséget az Amerikai Egyesült Államok által alkalmazott követelményekkel. Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszer-biztonsági és -Felügyelő Hatósága (Food Safety and Inspection Service, FSIS) június 17. és július 3. között tartott ellenőrzést  Magyarországon, ahol az állati eredetű élelmiszer-előállítók hatósági felügyeleti rendszerét auditálta.

Az FSIS képviselője azt vizsgálta, hogy a magyar hatósági felügyeleti rendszer egyenértékű szinten működik-e az amerikaival a sertéshús és az abból készült termékek esetében. Azt is ellenőrizte, hogy az Egyesült Államokba szánt termékek biztonságosak, nyomon követhetőek és megfelelően jelöltek-e.

Az auditor a hatósági felügyelet több intézményét (FM, NÉBIH, megyei kormányhivatalok illetékes főosztályai), laboratóriumokat, valamint több exportjogosultsággal rendelkező vállalkozást is meglátogatott.

Az auditor felhívta a figyelmet a NÉBIH központi felülvizsgálatainak fontosságára. A látogatások során az FSIS képviselője csupán kisebb, élelmiszerbiztonsági veszélyt nem jelentő megállapításokat tett, amelyek jelentős részét – a hatóság utasítására – már a szemle alatt megszüntették a vállalkozások, így a NÉBIH továbbra is megtarthatja jogosultságát az exportengedélyek kezelésére.

A minisztérium  hangsúlyozza meglévő piacok megőrzésének kiemelt jelentőségét kiemelve, hogy  a magyar sertéshús exportjának összértéke évről-évre emelkedik, 2014-ben már meghaladta a 100 milliárd forintot, mennyiségben pedig a 138 000 tonnát – idézte az MTI a tárca tájékoztatását.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...