Beőthy Jánost, Pátzay Istvánt, Csongrádi Csabát, Rohály Gábort és Csíki Sándort tüntette ki az idén második alkalommal odaítélt Par Excellence díjjal a Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ).

Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kiemelkedő  tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, a vendéglátó munka megbecsültségének növeléséhez, valamint a minél hatékonyabb ismeretterjesztéshez – közölte az MTI-vel a szövetség.

Termelő kategóriában a díjazott Beőthy János csobánci borász, akinek családjában több generációs hagyománya van a szőlőművelésnek a Káli-medencében. Beőthy János 1998-ban alapította újra a pincészetet; mintegy kéthektárnyi szőlőjét organikusan műveli.

Kereskedő kategóriában Pátzay István, a Veritas borkereskedés vezetője nyerte el a díjat. Vállalkozása 1995-ben indult, és folyamatosan bővülve italok széles körét kínálja Magyarországról és a világ minden tájáról. A méltatás szerint küldetésüknek tartják a kulturált borfogyasztás népszerűsítését, a borokban rejlő változatosság élményének megosztását a fogyasztóval.

Vendéglátó kategóriában Csongrádi Csaba érdemesült az elismerésre. A budapesti Fricska Gasztropub társtulajdonosa a gasztronómiai megújulás jeles képviselője, aki új éttermében naponta változó, a hagyományos magyar konyhát új köntösbe öltöztető menüt kínál. Pályája során volt főpincér és üzletvezető, mindig gazdag borválasztékkal dolgozik és egyedi stílusa nagyban hozzájárul a kínálás sikeréhez.

Oktató kategóriában Rohály Gáboré az elismerés, akinek úttörő szerepe volt a hazai borkultúra népszerűsítésében, különös tekintettel a magyar borleíró szaknyelv kialakítására. Negyedszázada ő alapította a Hét Borbírák Rendjét, amelyhez a sommelier szakmai képzés indítása is kötődik. Több szakmai kiadvány, köztük a többször is kiadott Borkalauz szerzője, valamint számos intézmény oktatója, aki nemzetközi borakadémikusi címmel is büszkélkedhet.

Szakíró kategóriában Csíki Sándor a díjnyertes, aki bölcsész végzettséggel egy évtizeddel ezelőtt kezdte el publikálni  gasztronómiai témájú írásait. Először hiánypótló gasztronómia-történeti munkái keltettek nagyobb figyelmet, majd 2008-ban indult blogja iránt nyilvánult meg komoly érdeklődés. A magyar EU-elnökség hivatalos gasztrobloggere volt, akit tv- és rádiószereplései még ismertebbé tettek; tavaly elnyerte Év gasztrobloggere díjat.