A Lidl üzletláncban március 3-tól lesz elérhető Európa-szerte a magyar borválogatás, amelyben négy fehér, három vörös és egy desszertbor is helyet kapott. Az európai üzletlánc fő célja az Egri bikavér és a hazai, autokton fajták bemutatása – írja a borászportál.hu. 

A szelekcióban ott van a Juhász Testvérek Egri bikavére, Mészáros Pál kékfrankosa, Polgár Zoltán Therápia fantázianevű villányi házasítása, az etyeki Haraszthy Pincészet Sir Irsai tétele, a Hilltop szürkebatárja, egy tokaji furmint és a Tokaj Kereskedőház 2013-as Késői Arany Grand Selection bora. Ezt követően április 21-én a legnépszerűbb magyar fehérekkel bővül a Lidl kínálata.

„18 hónappal ezelőtt kezdtünk el komolyan foglalkozni a borokkal. Úgy láttuk jónak, hogy a projektet egy klasszikus és jól ismert ország tételeivel kell elindítani, így a francia borvidékek kerültek a fókuszba. A visszajelzések egyértelműen pozitívak, az ügyfelek bizalmát elnyerve pedig sokkal könnyebb dolgunk van, ha szélesíteni szeretnénk a látókörüket” – mondta a Thedrinksbusiness.com nak Ben Hulme, a cég borbeszerzője.

 A Lidl élelmiszer-kereskedelmi hálózata egész Európát átszövi, így a tavaszi promóció keretében a magyar borok sok olyan helyre is eljutnak, ahová eddig nem sikerült. A láncnak három Master of Wine is segíti a munkáját, akik közül Caroline Gilby röviden nyilatkozott a kezdeményezésről: „A brit fogyasztók nyitottak lesznek a magyar borokra, amelyek némi nosztalgikus hangulatot ébresztenek a borkedvelőkben. Főleg azokban a rajongókban, akik még emlékeznek az 1970-es fénykorra. De a borok új köntösben térnek vissza, követve a magyar piaci fejlődést.” 

A tavasz folyamán újvilági borok is kerülnek a Lidl polcaira, három ausztrál, négy dél-afrikai és egy új-zélandi tétel. Ben Hulme szerint ez egy teljesen kiaknázatlan terület. „Az újvilági borokkal egy határt léptünk át. A sztenderd borok sorában a legnépszerűbb termékek az újvilági tételek, így most ezeknek a listáját szeretnénk bővíteni.” Mindezek mellett az áruházláncnak a megfelelő készletekről is gondoskodnia kell, így ez plusz egy érv az újvilági borok mellett, hiszen a tengeren túli országokban rendszerint nagyobb mennyiséget tudnak előállítani. 

A Lidlben 2015-ben egyébként 15 százalékkal emelkedett a borértékesítés az azt megelőző évhez képest.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...