Sikeresen szerepeltek a magyar borok az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb és legbefolyásosabb borversenyének minősülő San Francisco International Wine Competition elnevezésű versenyen. Az idén már 36. alkalommal megrendezett összesen 4618 tétel közül választották ki a legjobbakat – írja a vinoport.hu.

A borverseny eredményét vizsgálva megállapítható, hogy a legjobbak között kimagasló számban vannak jelen az amerikai borok, ám kanadai, új-zélandi és francia borok is helyet kaptak a legkiemelkedőbbek között. Sőt, a legjobb rizling és a legjobb pinot blanc egy-egy cseh bor lett. De ami nekünk a legnagyobb öröm, hogya legjobb furmint a tokaji Erzsébet Pince 2012-es évjáratú Zafír Dűlőválogatása lett,amely 95 pontot ért el a 100 pontos bírálati rendszerben.

A hazai borok zömét a FurmintUSA indította el a versenyen, és közülük mindegyik éremmel gazdagodott. Összesen 3 Dupla Arany, 1 Arany, 8 Ezüst és 4 Bronz éremmel tértek haza a tokaji és a csopaki furmintok.

A FurmintUSA program célja, hogy az itthon egyre nagyobb jelentőségű szőlőfajta ne csak hazánkban, hanem a világ más pontjain, akár az Amerikai Egyesült Államokban is ismertté válhasson. A projekt keretében egy kétéves cselekvési tervet is kidolgoztak, amely egyrészt tartalmazza különböző kóstolók megszervezését a keleti és a nyugati parton, neves sommelier és újságírók meghívását hazánkba, valamint a magyar borok megmérettetését az amerikai borversenyeken.

A San Francisco International Wine Competitionön az alábbi hazai borok részesültek elismerésben:

 

Dupla Arany, és a legjobb furmint kategória győztese:

 • Erzsébet Pince, Zafír Dűlőválogatás, Tokaj, 2012

Dupla Arany:

 • Holdvölgy, Vision, Mád, 2013
 • St. Donát, Estate Furmint, Csopak, 2014

Arany:

 • Barta Pince, Furmint Szamorodni, Mád, 2012

Ezüst:

 • Majoros Pince, Deák Furmint, Tarcal, 2013
 • St. Donát, Márga Furmint, Csopak, 2013
 • Basilicus, Furmint-Hárslevelű, Tokaj, 2012
 • Basilicus, Szamorodni, Tokaj, 2012
 • Gróf Degenfeld, Furmint Off-Dry, Tarcal, 2013
 • Gróf Degenfeld, Furmint Zomborka, Tarcal, 2014
 • Erzsébet Pince, Estate Furmint, Tokaj, 2012
 • Kvaszinger Pince, Estate Furmint, Olaszliszka, 2013

Bronz:

 • Barta Pince, Öreg Király Furmint, Mád, 2012
 • Béres Szőlőbirtok, Estate Furmint, Erdőbénye, 2014
 • Béres Szőlőbirtok, Lőcse Furmint, Erdőbénye, 2011
 • Holdvölgy, Hold and Holló, Mád, 2012

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...