Idén sokáig minden feltétel adott volt, ahhoz, hogy kiemelkedő évjárat kerülhessen a pincékbe: jó idő, kiváló minőségű szőlő, magas cukorfok, szép szín és tanninok. Jó tíz napja azonban elkezdte átírni az időjárás a borászok csúcsévjáratra vonatkozó várakozásait.  

Jól indult az idei szüret, a tavalyinál nagyobb mennyiségre és jobb minőségre számíthattak a szőlőtermelők. A különböző fajtáknál mind elérte, sőt meg is haladta a 17-18-as cukorfokot. Az oportó, a zweigelt, a chardonnay, az olaszrizling, a merlot és a kékfrankos egy része már a tartályokban érlelődik. De még viszonylag sok szőlő maradt a tőkéken, főleg a kései fajták. Mérgelődnek is a gazdák, nem csak a szedők áznak el naponta, de már a traktor, sőt a szőlőkombájn is csak csúszkál a sárban – írja a teol.hu. Nagy István szőlőtermelő-borász, a bátaszéki hegyközség elnöke a lapnak elmondta, az elmúlt tíz napban több mint száz milliméternyi eső hullott a területükön, és a ködös, párás hajnalok sem segítik a szőlőfürtök szikkadását, ha éppen nem esik az eső.

„Reggel 7-kor kivisszük az embereket szedni a szőlőt ha éppen nem esik, és abban bízunk, hogy legalább a délelőttöt megússzuk. Aztán rá egy órára már vihetjük őket vissza, mert szakad. Még 30 hektárnyi terület szedetlen, így sajnos nincs mire várni. Az olaszrizlinget, kékfrankost, de a cabernet fajtákat is megviseli az idő, bár ezek a szőlők bírják a gyűrődést. Telefonon beszéltem a többi borvidéken élő borászokkal, így a balatoniakkal, alföldiekkel, villányiakkal, náluk is hasonló a helyzet” – mondta Nagy István.

Mészáros Pál szekszárdi borász azt mondta, idén sem terveztek korai szüretet, így cabernet és kékfrankos fajtákból még van, amit nem szedtek le, de ezeket október vége előtt nem is szokták. Bízik benne, hogy a sok eső nem okozott kárt, hiszen vastag héjú fajtákról van szó. Ha nem romlott volna el ennyire az időjárás, akkor csúcs évjáratra is számíthattak volna, így „csak” egy kiválóra – tette hozzá.