Új elnök váltja Tombor Andrást a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács élén. A borvidék életét meghatározó testület új vezetője Héjj Dávid, Lázár János bizalmi embere lesz. A Népszabadság szerint a háttérben Tombor Szepsy Istvánnal meglévő konfliktusa áll.

Vezetőváltásról döntött a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács. Leköszönt Tombor András elnök, a miniszterelnök korábbi külpolitikai tanácsadója – írta a Népszabadság. Tombor a Tokaj Kereskedőház Felügyelőbizottságának elnökeként a tanács tagja marad, de az elnöki posztot Héjj Dávid, a Miniszterelnökség miniszterelnöki biztosa veszi át, aki Lázár János bizalmi embere, volt kabinetfőnöke.

A tanács döntései alapjaiban határozzák meg a borvidék mindennapjait és fejlődését is, az elnöki poszt tehát igen befolyásos pozíció. Különösen, hogy Tokajban számos átalakulás van folyamatban, melyek nagy részét pont Tombor András indította el. Tombor megerősítette az információt, de közölte, hogy továbbra is meghatározó szerepet vállal a borvidék fejlesztésében.

Sokan mégis azonban fellélegeznek, mások pedig elégtételt éreznek a döntés hallatán, ugyanis Tombor rendkívül sok konfliktusba keveredett Hegyalján. Többek között összerúgta a port az egyik legbefolyásosabb és legsikeresebb termelőnek számító Szepsy Istvánnal és köreivel. Úgy tudjuk, a borász kifejezetten jó viszonyt ápol Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterrel, aki szintén érdekelt Tokajban – ennek fényében különösen érdekes Héjj Dávid kinevezése.

A lap úgy tudja, Tombor András továbbra is részt vesz a legnagyobb tokaji szőlőfelvásárló, az állami Tokaj Kereskedőház vezetésében, mint az ügyvezető felügyelőbizottság elnöke. Az borkombinátról a nyáron még azt írták a lapok, hogy az állami támogatások átutalásának késlekedése és kereskedelmi bevételeinek elapadása miatt pénzügyi gondokkal küzd, és nem tudja finanszírozni folyamatban lévő milliárdos fejlesztéseit. Sokan ezt is a Tombor-Szepsy konfliktus számlájára írták. A Népszabadság azonban úgy értesült, hogy a kereskedőház végül megkapta az idénre beígért állami támogatást, melynek összegét azonban nem tudtuk meg. A fejlesztések finanszírozása azonban rövidtávon biztosított.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére tavaly július elején alakult a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács. Feladata figyelemmel kísérni a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak operatív programjainak végrehajtását, és elkészíteni a térség területfejlesztési koncepcióját. A Tanács tagjai a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és képviselője, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke, a Tokaj Kereskedőház Felügyelő Bizottságának elnöke, továbbá a nemzetgazdasági miniszter, valamint a miniszterelnökséget vezető miniszter egy-egy képviselője.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...